БОЛОВАЊЕ МНОГИМА СТО ОДСТО: Синдикати о статусу запослених у пандемији

Ј. Ж. С.

07. 10. 2020. у 09:20

БОЛОВАЊЕ МНОГИМА СТО ОДСТО: Синдикати о статусу запослених у пандемији

Фото Д. Миловановић

ЗБОГ последица пандемије вируса корона 10 посебних колективних уговора је допуњено одредбама којима се послодавцима препоручује да обезбеде право на накнаду зараде у висини од 100 одсто за запослене који привремено одсуствују са рада због потврђеног вируса или због изолације или самоизолације наложене у вези са короном, рекао је Зоран Ђорђевић, министар за рад на конференцији Савеза самосталних синдиката Србије "Достојанствени рад у условима пандемије".

Он се заложио за поверење радника у синдикате, као и поверење синдиката у министра јер та веза мора да постоји да би постојала реална слика на тржишту рада, када су у питању примања.

- Идеал је да Србија буде друштво по мери свих грађана, и послодаваца и радника, и да сви буду задовољни. Пандемија и даље траје и нико са сигурношћу не може да каже како ће изгледати свет и економија после короне - рекао је он.

За Ђорђевића просечна плата од 900 евра 2025. године није политичка жеља већ план и циљ на коме се ради.

- Достојанствен рад је онај који омогућава добар живот, а Србија је од тога далеко и питање је да ли ће ова генерација уопште до њега стићи - рекао је Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије. - Просечна и минимална плата су за по 20 одсто мање од потрошачке односно минималне потрошачке корпе, а око 70 процената запослених зарађује мање од просека, рекао је.

Према његовом мишљењу када је криза, онда је одмах осете запослени и крену мере за заштиту послодаваца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)