ЗАШТО ГОРИ ВОДА ИЗ ЧЕСМЕ КОД ЗРЕЊАНИНА? Снимак "запалио" целу Србију, ево одговора надлежних (ВИДЕО)

Б.Грујић

06. 10. 2020. у 20:03

ПЛАМЕН из упаљача запалио је воду из чесме у домовима житеља Стајићева, банатске варошице недалеко од Зрењанина.

ЗАШТО ГОРИ ВОДА ИЗ ЧЕСМЕ КОД ЗРЕЊАНИНА? Снимак запалио целу Србију, ево одговора надлежних (ВИДЕО)

Фото Фејсбук

Вода која гори "запалила" је друштвене мреже, али не и одговорне у тамошњем "Водоводу", где истичу да је то уобичајено за равничарско подручје Баната јер је одвајкада у води из бунара било метана.

- Није ово сензационалан и јединствен случај, дешавало се и раније у Томашевцу, Белом Блату и још неким селима. Метана из земље, једноставно, има у цевима и због тога се праве водоторњеви - кажу стручњаци "Водовода" незванично, уз опаску да нису овлашћени да се званично оглашавају.

Фото Фејсбук

Зрењанинац Здравко Миланков, који је недавно купио кућу у Стајићеву, пробао је, за њега фрапантан и необичан експеримент - да упаљачем запали воду у купатилу. Када му је то пошло за руком, уверио се у истинитост прича које већ извесно време круже селом, да у води из славина тече вода са лако запаљивим састојком - метаном. Тај снимак поделио је на друштвеним мрежама.

- Већ дуго кружи прича у овом селу, одакле је моја девојка и где сам купио кућу, да је вода обогаћена чудном текућином, која има укус гаса, а запаљива је - прича Здравко. - Сад верујем у приче да су се у селу две машине запалиле и да је жена због опекотина, завршила у болници након што је покушала да поправи веш-машину. Варница је дошла у контакт са водом и запалила се. Мало сам уплашен и зато сам одлучио да снимак поделим.

Мештани Стајићева користе воду за пиће и досад није било проблема. Никаквих званичних забрана коришћења воде за пиће није било. Састав земљишта јужно од Зрењанина је такав да у себи садржи већи број различитих гасова, међу којима је и метан, који је запаљив. Када га има у већим количинама, може изазвати и експлозију, што се раније и дешавало на овом подручју, а сада их како тврде у "Водоводу", нема.

Проблем присуства метана, кажу у саопштењу ЈКП "Водовод и канализација", постоји од када и систем водоснабдевања у насељеним местима јужно од Зрењанина. Објашњавају да се овај проблем решава изградњом водоторња или приземног резервоара, а када се метан нађе у води, потребно је редовно ветрити просторије, јер је овај гас лакши од ваздуха.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)