УПИТНА ЕФИКАСНОСТ, А ШТЕТИ СРЦУ "Хлорокин" се у Србији више не користи за лечење короне

Novosti online

06. 10. 2020. у 11:42

УПИТНА ЕФИКАСНОСТ, А ШТЕТИ СРЦУ Хлорокин се у Србији више не користи за лечење короне

FOTO: Depositphotos

МЕДИКАМЕНТ који је широм света коришћен у борби против ковида 19, а потом су га многи повукли, од 16. августа није ни у протоколу лечења у Србији.

Хлорокин, лек против маларије који се једно време широм света масовно користио у борби против коронавируса, од 16. августа се више не налази у званичном протоколу лечења пацијената са ковидом 19 у Србији.

 

СЗО одустала

Иако су у почетку амерички, кинески, француски и други угледни стручњаци у свету препоручивали хлорокин и хвалили његова достигнућа у лечењу од ковида 19, поједина накнадна истраживања су показала да овај лек и није тако ефикасан. Светска здравствена организација (СЗО) у мају ове године објавила је да привремено одустаје од употребе хидроксихлорокина приликом лечења ковид позитивних пацијента, а пре тога је у медицинском часопису Лансет објављен рад који наводи да међу пацијентима који су узимали хидроксихлорокин и хлорикин постоји већи ризик од смрти и срчаних проблема.

Др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС, јуче није желео да прецизира због чега се хлорокин више не налази у протоколу за лечење:

- Нећу коментарисати протоколе за лечења у јавности и у медијима. То је ствар за стручњаке.

Проф. др Жарко Ранковић, инфектолог и члан кризног штаба у Нишу, каже да су хлорокин и САД и земље ЕУ првобитно ставиле у протокол лечења, а да су га касније скинуле, јер није било доказа о његовом ефикасном деловању, а сама примена лека, како наводи, носи доста ризика јер је токсичан за срце.

- Хлорокин је даван у складу са препорукама које су постојале у том тренутку. Када смо добијали алгоритме за лечење, хлорокин је остављан као евентуална могућност, али уз максималан опрез у његовој примени. Није се давао тек тако. Препорука је била да се мора водити рачуна о његовим негативним ефектима - објашњава др Ранковић.

Он истиче да овај лек није опасан, да се годинама користи у лечењу маларије и неких других болести, али да је потребан опрез код оних који имају сметње са срцем.

- За сада не постоји лек који је сто одсто ефикасан у лечењу ковида 19. Све су ово само различити терапијски покушаји. Тренутно се говори само о позитивном ефекту кортикостероида дексаметазона, симптоматској терапији, примени витамина Ц и високих доза Д витамина, али то је засад све - објашњава др Ранковић.

Пулмолог др Татјана Радосављевић истиче да је хлорокин врло успешан антималарик, као и да је ефикасан у лечењу неких системских болести везивног ткива и аутоимуних болести, али да се мишљење стручњака разликује по питању лечења ковида 19.

 

Јефтин лек

- Мишљења су подељена, али је чињеница да га неке земље још користе у лечењу. Лек је безбедан, али га, као и код других лекова, неки људи могу теже поднети, па се могу испољити нежељени ефекти и могући су проблеми на срцу - каже др Радосављевић.

Додаје да је хлорокин доста јефтинији од лека „ремдесивир“, који се такође користи у терапији и који кошта неколико хиљада долара:

- Потребно је да прође још времена и да се ураде озбиљне анализе како би се показало који се лек или комбинација лекова показала као најефикаснија у лечењу пацијената.  

 

ПРЕГЛЕД КАРДИОЛОГА БИО ОБАВЕЗАН  

Давао се само пацијентима без срчаних сметњи

Хлорокин се, иначе, како сазнајемо, и до сада у болничком лечењу примењивао са доста опреза, а пре примене било је неопходно да пацијент иде на преглед код кардиолога.

- Сви пацијенти су пре увођења хлорокина ишли на преглед код кардиолога и рађен им је ЕКГ да би се установило да ли могу да га приме. Зашто је избачен, не знам... Протоколи су се мењали. Ово је девети по реду. Тако је и хемомицин једно време био доста коришћен, да би после био избачен - каже стручњак запослен у једној од ковид болница у Србији.

НЕЖЕЉЕНИ ЕФЕКТИ ХЛОРОКИНА

Очна обољења: често

Губитак апетита: често
Обољења гастроинтестиналног тракта: често
Обољења нервног система: повремено
Обољења срца: повремено
Обољења крви и лимфног система: ретко
Обољење имуносистема: веома ретко
Обољења уха и вестибуларног лавиринта: ретко
Обољења јетре и жучне кесе: ретко
Обољења мишићно-коштаног и везивног ткива и костију: ретко


ХЛОРОКИН СЕ КОРИСТИ

У профилакси и терапији четири врсте хуманопатогених узрочника маларије

Код хроничног полиартритиса (реуматско обољење више зглобова), укључујући и реуматско обољење зглобова код деце
Код системског еритемског лупуса (обољење имуносистема)

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)