ОВО ЈЕ ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ОКТОБАР: Из РХМЗ откривају и каква нас зима очекује

Танјуг

05. 10. 2020. у 22:24

ОВО ЈЕ ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА ОКТОБАР: Из РХМЗ откривају и каква нас зима очекује

Фото: Катарина Михајловић

ОКТОБАР ће бити топлији у односу на просек за наше поднебље, изјавио је директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић и додао да је још рано давати сигурне информације о дугорочној временској прогнози, али да статистике тренутно указују да би ова зима могла бити нешто хладнија у односу на претходне две, три.

Николић је рекао да временска ситуација која је задесила западну Европу, у смислу екстремно великих количина падавина, заобилази наше подручје. Навео је да се у наредним данима, до четвртка, очекује променљиво време са релативно малим количинама падавина, а да ће од петка до 15. октобра бити суво и сунчано време, са одликама Михољског лета.

Додао је да ће од 15. октобра до краја месеца поново бити променљиво са по неколико сувих и влажних дана, те да ће октобар, генерално посматрано, бити топлији у односу на просек за тај месец, када је наше поднебље у питању.

Када је реч о дугорочној временској прогнози, Николић је рекао да је још рано давати сигурне информације о томе јер се сваке године врши усаглашавање са свим експертима југоисточне Европе и Медитерана тих прогноза.

Додао је да ће, када је у питању зима, то усаглашавање бити око 20. новембра и да ће се тада изаћи са дугорочном прогнозом.

- Статистике тренутно указују да би ова зима могла бити нешто хладнија у односу на претходне две, три, са нешто већом количином снега, али то ћемо знати тек у другој половини новембра, када сви експерти буду анализаирали ситуацију и усагласили своја очекивања - додао је Николић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)