ПРВО УПОЗОРЕЊЕ, ОНДА КАЖЊАВАЊЕ: Доктор Кон има поруку за све који не носе маске

Новости онлине

05. 10. 2020. у 19:45

ПРВО УПОЗОРЕЊЕ, ОНДА КАЖЊАВАЊЕ: Доктор Кон има поруку за све који не носе маске

Предраг Кон / Фото Танјуг

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон рекао је за РТС да апсолутно сви морамо да бранимо резултат у борби са короном. Истиче да се тешко може избећи трећи талас.

Према последњем пресеку, још 51 особа је заражена коронавирусом, од тога 36 је у Београду. 

Доктор Предраг Кон рекао је, гостујући у Београдској хроници, да је београдских 36 ипак више  од досадашњих 7 до 27, колико смо углавном имали у протеклих месец дана у главном граду.

- Највећи број из ковид амбуланти у Београду био је 39. Чим је преко 50 у Београду, нама је сигнал да ситуација може бити озбиљна, да крене мања епидемија - рекао је Кон. 

- Школске колективе држимо под контролом - каже епидемиолог и додаје да сваки ауторитет треба да се понаша у складу са ситуацијом. 

Говори се о бројевима, ревизији преминулих и поставља се питање да ли је било и других пропуста.

Кон објашњава да треба схватити шта значи актуелни тренутак и време, али и накнадно прикупљање података. 

- Причамо о било чему: убеђени сте да у аутобусу сви носе маске, а онда неко каже да нико не носи маску, па да бисмо то измерили – треба да прође време - објаснио је Кон на примеру аутобуса.

Говорећи о томе ко треба да брани мере и повољну епидемијску ситуацију, Кон сматра да апсолутно сви морамо да бранимо резултат. "Одређени проценат особа не верује у мере, око 10 посто, то није мало, од 30 људи у бусу, троје је такво", појаснио је др Кон.

- Морате да упозорите, а онда да кажњавате. Земље у окружењу увеле су озбиљне казне, ми не.

Фото Танјуг

- Битно је препознати. Онај ко не носи маску зна да чини прекшај - упозорава Кон.

- Други се осећају угрожено, то је посебна ситуација и о томе треба да причамо, да приђемо тим људима, али они дубоко не верују. Тако је било за везивање појаса у аутомобилу, док није почело да се кажњава - подсећа Кон. 

Говорећи о трећем таласу, каже да све зависи од тога како ћемо чувати резултат и да је тешко веровати да се то може избећи.

- Кад бисмо били сви ригорозно дисциплиновани, можда би могло, али постоји пораст који покушавамо да стиснемо да не експлодира као у јулу, да би систем опастао - каже др Кон.

- Треба да учинимо све, неминовно долази зима, искуство је да са вирусом нема преговора - закључио је Предраг Кон.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)