КРИТИЧАН МОЖЕ ДА БУДЕ СВАКИ ДАН Доктор Јанковић о разбуктавању короне и новим мерама

Novosti online

05. 10. 2020. у 10:35

КРИТИЧАН МОЖЕ ДА БУДЕ СВАКИ ДАН Доктор Јанковић о разбуктавању короне и новим мерама

Фото Танјуг

ИМУНОЛОГ и члан Кризног штаба Срђа Јаковић каже да се крај епидемије не очекује ове јесени, додајући да од свих нас зависи колико ће све трајати.

Срђа Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да модели који се праве кажу да за неколико недеља корона може да се разбукти уколико се не будемо придржавали мера.

Од грађана, каже, зависи колики ће бити пораст.

-Критичан је сваки дан кад можемо нешто да спречимо, а то не урадимо. Сваки пут кад спречимо, мењамо ситуацију набоље. Ми смо учесници, а не посматрачи-напомиње имунолог.

Сматра да ће човек побеидити вирус, односно да ће доћи до новог начина заједничког постојања и прилагођавања једно на друго.

-Може да нестане ако имамо вакцину, али све то захтева време. За ову јесен не можемо очекивати крај пандемије, али морамо да се штитимо шта год да радимо-наводи Јанковић.

Маске обавезне и на отвореном као могућа мера

Уколико дође до убрзаног преношења вируса међу људима, Срђа Јанковић указује да ће бити уведено обавезно ношење маски на отвореном.

-Сваки незаштићен контакт међу људима је фактор ризика и зато маска има свој пуни значај-додаје члан Кризног штаба.

Према његовим речима, бројке су за сада релативно повољне, али не охрабрује што их поједини грађани схватају као претерано добре, па се не штите.

-Ово ће да потраје, а од нас зависи колико ће да нас кошта у људским животима и здрављу-наглашава Јанковић.

Када је реч о вакцинацији против грипа, Јанковић наводи да интересовање расте из године у годину и да је важно да се вакцинишу ризичне групе – хронични болесници, старији грађани, деца и труднице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)