ЕВО КАДА СТИЖЕ ТРЕЋИ УДАР КОРОНЕ: Др Кон се огласио, открио која места су најопаснија за ширење заразе

Новости онлине

04. 10. 2020. у 11:13

ЕВО КАДА СТИЖЕ ТРЕЋИ УДАР КОРОНЕ: Др Кон се огласио, открио која места су најопаснија за ширење заразе

Фото: Танјуг

НОВИ удар короне у Србији очекује се у новембру, сада смо у припремама за тај најтежи период. Тренутно је важно контролисати поштовање свих донетих прописа, а у будућности би и неке препоруке могле да пређу у обавезне мере, рекао је гостујући на ТВ Прва др Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против ковида-19.

- Ја поново наглашавам и препоручујем ношење маске, и то не само у затвореном простору него и на отвореном. Заборавља се та препорука. Свестан сам да мали број људи носи маске напољу, али својевремено их је мали број носио и у превозу и тржним центрима док нису постале обавезне. Препорука може да пређе некад и у меру, нека се нико не изненади ако тако буде, ако све оде у погрешну страну - упозорио је др Кон.

Како је истакао наш познати епидемиолог сада имамо релативно мирну ситуацију, али све може веома брзо да се промени.

- Брзина повратка вируса је шокантна, све може да се промени за две недеље, када све ври са стране, у земљама око нас. Сад је јесен, долази зима, морамо да одржимо ово стање што је дуже могуће. Када дођу јако повољни услови за преношење вируса то се убрза и после две недеље ове мере више не вреде. Важно је да се открије где се нешто дешава, да сасечемо на првим случајевима. Људи су сада дисциплинованији, али постоји велики број инцидената.

По речима др Кона главна опасност тренутно вреба у средњим школама и на факултетима.

- Успели смо да успоставимо надзор над школама, основним и средњим, што је огроман потенцијал за ширење вируса. Ако ту држимо ситуацију под контролом, онда смо способни за све. Младост тражи дружење и то је нормално, али они треба да чувају и себе и старије.

Фото: Новости архива

Повећан број оболелих се очекује са лошијим и хладнијим временом када ће се људи преселити у затворене просторе.

- Највећи интензитет свих вируса је током зиме, па то очекујемо и од ковида. Пред нама је период који највише одговара вирусу. Поврх свега иду свадбе, славе, много опасности.

- Реално је очекивати да ћемо имати прво ковид, па онда грип. То не мора да се деси, може и истовремено. Ковид можемо да претпостављамо, а грип се открива обично у децембру око Светог Николе, ретко пре. Зависи много од школа и кад су распусти. После распуста ђаци уђу и мотор креће да ради, највеће повећање је у фебруару и марту - закључио је др Предраг Кон

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Lala

04.10.2020. 11:47

U aprilu sam čitao šta je sve SZO prognozirao u vezi korone. Isto se to i dešava. Za Srbiju su rekli da će u novembru biti najgore. Kon potvrđuje. Za Austriju kažu u januaru haos. Sada me interesuje, kako je to moguće prognozirati?

Dr Aga

04.10.2020. 20:05

@Lala - Na osnovu analize i događaja koji predstoje. Zna se da kod nas krajem oktobra kreću fakulteti.To je velika cirkulacija ka centrima i od njih,što znači da studenti koji dodju u gradove, lako mogu da se zaraze i odnesu virus tamo gde ga nema i tako ga rašire po celoj Srbiji.Eto zašto se pik očekuje u novembru.

Eu

04.10.2020. 18:02

Koliko ja pratim situaciju vidim da se u nemačkoj spremaju tužbe protiv vodeceg virusologa drostena i vilera iz robert koh i statuta! To meće samo biti u nemačkoj veće će se proširiti i na druge zemlje. Cela poenta je da nema pandemije već ima pandemije PCR testova! Pozitivan ne znaci i inficiran!

Bakica

04.10.2020. 20:57

Na žalost,niko u samoposlugama ne poštuje zaštitu.Ni rukavice,ni maske Primer IDEA .Obezbedjenje u Beogradjanki stoji na ulazu i ne vidi a još manje da ih ne pušta u objekat dok ne ispoštuju bezbednost svog i tudjeg zdravlja!Oni svojim golim šakama svaku voćku prevrnu i ostale proizvode dok ne odaberu.To na pijaci ne mogu da rade!