НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ! ЛЕК ПРОТИВ КОВИДА 19 СТИЖЕ ВЕЋ У ЈАНУАРУ? Шта се крије иза открића француских научника, да ли је на помолу спас за све

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

04. 10. 2020. у 09:00

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ! ЛЕК ПРОТИВ КОВИДА 19 СТИЖЕ ВЕЋ У ЈАНУАРУ? Шта се крије иза открића француских научника, да ли је на помолу спас за све

Фото Depositphotos

ПОПИЈЕШ таблету и излечиш се од вируса корона! Засад, лепо звучи, а можда ће ускоро да буде и истинито.

Нада у ова оптимистичка предвиђања се заснива на најновијим резултатима истраживања Института "Пастер" из француског града Лила.

Они скептични износе пример сада већ фамозног хидроксихлорокина, у исто време толико хваљеног и оспораваног, који је тако здушно заговарао - и још то чини - харизматични марсељски професор Дидије Раулт. С друге стране, у Лилу наглашавају да није реч о овом леку који, како кажу, није био погодан за "комплексне случајеве".

Истраживачи у Лилу су, у највећој тајности, прибегли посебном испитивању које се заснива на већ постојећим открићима, што би знатно требало да скрати пут до третмана. Међу око две хиљаде молекула из већ регистрованих лекова, пронашли су један који је смртоносан, али - за корону. Убија, кажу, вирус већ у дози тридесет пута мањој од оне која се налази у леку.

КАКО ДЕЛУЈЕ

НАУЧНИЦИ који су "детектовали" ову супстанцу кажу да она, дата у првим тренуцима болести, успешно убија вирус. Када се прими у каснијим фазама, тврде - знатно смањује преносивост на друге људе и спречава тешка запаљења која су односила људске животе.

Занимљиво је да је лек из кога потиче спасоносни молекул веома јефтин. То наводи на закључак да би у критику овог третмана могли убрзо да се укључе сви они који су окупљени око разних лобија у оквиру моћне фармацеутске индустрије којима је циљ да се обогате на новим и скупим препаратима.

- Молекул о коме говоримо није скуп. На произвођачу је да види шта сада може с тим да се учини. Контактирали смо с њима да бисмо им скренули пажњу на наше откриће. Веома су предусретљиви и отворени за сарадњу. Мислим да ће урадити све што могу да би ставили на располагање овај лек - поручио је генерални директор овог Института Гзавије Насиф.

Фото Depositphotos

Откривено је, такође, да се овај медикамент тренутно налази на тржишту "у малим количинама". Уколико се изнете претпостаке о његовој ефикасности против вируса корона испоставе тачним, биће неопходне огромне залихе да би се задовољиле потребе читавог човечанства. Трка с временом, од тренутка окретања телефона из Лила на број произвођача, практично је већ почела.

ВАКЦИНА

НАУЧНИЦИ истичу да је вакцина против ковида 19, у ситуацији када је општи имунитет популације изузетно мали, у сваком случају неопходна, без обзира на обећавајући третман из Лила:

- Лек смањује или уништава већ добијени вирус, док вакцина спречава да уопште дође до инфицирања.

Стручњаци су сигурни у свој проналазак и само жале што раније није откривено да већ постоји третман који је могао да спасе многобројне изгубљене животе, иако су, тврде, дали све од себе. Више молекула је било идентификовано још крајем маја, али је било потребно време да се подробно испита њихова ефикасност на људским ћелијама. Само један је, на крају, прошао тест.

Ефикасан је и код деце и код одраслих, а познате су и потребне дозе. Испробан је у лабораторијским условима, а требало би да се појави у рафовима апотека већ првих дана после Нове године. До тада, провериће се већ испитани лек, чије се име чува у строгој тајности.

У Лилу планирају да га испитаницима дају одмах после тестирања уколико се испостави да су позитивни на ковид 19. Истовремено, постојаће и друга врста учесника у пројекту који ће добијати плацебо, односно лажну пилулу, без знања лекара и пацијента, да би се тачно утврдило дејство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)