КАМПАЊА ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ ДОБИЛА РЕГИОНАЛНИ КАРАКТЕР: Вожњи подршке женама оболелим од карцинома се придружила и Словенија

Тањуг

03. 10. 2020. у 10:04

КАМПАЊА "Дај педалу раку“ ове године је добила регионални карактер, јер се вожњи подршке женама оболелим од рака дојке, која ће бити одржана сутра у градовима Србије прикључила и Словенија.

КАМПАЊА ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ ДОБИЛА РЕГИОНАЛНИ КАРАКТЕР: Вожњи подршке женама оболелим од карцинома се придружила и Словенија

Фото: Фејсбук/Дај педалу раку Женски центар Милица

Подизањем заставе биће дат старт за бициклистичку вожњу у 29 градова у Србији и Словенији, саопштило је удружење Женски центар "Милица" које је организатор ове кампање.

Весна Бонџић, председница удружења, подсећа да је рак дојке најчешћи малигни тумор и један од водећих узрока превремене смртности жена у Србији.

- Последњих деценија бележи се константан пораст броја оболелих, а један од највећих проблема је касно откривање и дијагностика рака, најчешће у одмаклој фази болести - рекла је Бонџић. Према званичним подацима Европског регистра за рак наша земља се налази на другом месту по броју смртних случајева од ове врсте карцинома.

- Годишње од рака дојке, који је излечив у више од 90 одсто сучајева ако се открије и лечи на време, умре 1.600 жена у Србији - упозорила је.

Истиче да је за смањење ове статистике потребан тимски рад и деловање у свим правцима, од едукацији у школама, доступности квалитетне дијагностике и иновативних терапија за лечење раног карцинома дојке какве имају жене у окружењу.

Потребно је смањење времена које протекне од откривања болести до почетка њеног лечења као рад на промени свести жена у Србији о важности редовних прегледа и самопрегледа дојке, нагласила је Бонџић и додала да једино тако можемо променити статистику у Србији.

"Дај педалу раку" је пројекат који шесту годину за редом Женски центар "Милица" реализује под институционалним покровитељством Министарства здравља, Министарства омладине и спорта, Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", Института за онкологију и радиологију Србије, Института за онкологију Војводине, Клиничког центра Крагујевац и Клиничког центра Ниш.

Ова манифестација је објединила све који могу допринети смањењу смртности од рака дојке како на локалном, тако и на националном нивоу с циљем да се подигне свест целе друштвене заједнице, а посебно жена о значају превентивних и редовних прегледа дојки, раног дијагностификовања и лечења болести, као и промовисању здравих стилова живота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)