ДОКТОРКА ДАРИЈА О ЕПИДЕМИОЛОШКОЈ СИТУАЦИЈИ И БРОЈКАМА: Многи су изгубили стрпљење, а ево шта је најважније

Новости онлајн

03. 10. 2020. у 08:50

ЗАМЕНИЦА директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је "Батут" кровна институција за јавно дравље у земљи, у који долазе сви подаци прикупљени од стране регионалних института.

ДОКТОРКА ДАРИЈА О ЕПИДЕМИОЛОШКОЈ СИТУАЦИЈИ И БРОЈКАМА: Многи су изгубили стрпљење, а ево шта је најважније

Фото: Принтсцреен/РТС

- Ми о томе редовно пишемо извештаје, тако је било и претходних деценија о заразним болестима. Сада је веће интересовање за такве активности кад је у питању ковид. Потребно је време за прикупљање података, када је редовно стање, они се објављују до средине године за претходну годину - напомиње епидемиолог и члан Кризног штаба за РТС.

Када је реч о епидемиолошкој ситуацији и бројкама које пристужу свакодневно, Кисићева указује да је најважније да ли је било преминулих у последња 24 сата као и колики је број особа на респиратору, са најтежом клиничком сликом.

Такође, додаје, битно је и колика је оптерећеност здравствених установа, број хоспитализованих и расположиви капацитет како би се реаговало на време.

Истиче да је епидемиолошка ситуација у Србији изузетно повољна у поређењу са другим земљама региона и Европе.

Наводи да предстоји зимски период кад је сезона и других респираторних инфекција.

- Морамо да учинимо све да задржимо ову повољну ситуацију. Колико ће се јавити случајева, зависи од нас. Најбољи пример је Кина где већ неколико десетина дана немају локалну трансмисију вируса. Овај епидемиолошки период је дужи него што се мислило, многи су изгубили стрпљење, али не смемо да дозволимо да се дозволи зараза и ширење инфекције - истакла је Дарија Кисић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)