КОРОНА НАПАДА ПОСЛЕ ЈЕДАН НОЋУ, ИДЕАЛНО ЈЕ ДА КАФИЋИ НЕ РАДЕ: Др Кон о раду кафана до 23х

Novosti online

02. 10. 2020. у 23:14

КОРОНА НАПАДА ПОСЛЕ ЈЕДАН НОЋУ, ИДЕАЛНО ЈЕ ДА КАФИЋИ НЕ РАДЕ: Др Кон о раду кафана до 23х

Фото Танјуг

У МЕДИЈИМА и на друштвеним мрежама често се поставља питање због чега је радно време продавница и угоститељских објеката ограничено, на који начин то заправо смањује шансу за заражавање већег броја људи и да ли "корона напада" само након 21 или један сат ноћу, док је у осталим периодима дана маска и растојање довољна зашита.

Епидемиолог др Предраг Кон објаснио је објаснио на основу којих критеријума су ове мере донете, зашто је период након један сат после поноћи ризичнији него други периоди дана и на који начин се утврђује да ли је више особа заражено касно увече у ноћном клубу, него у на свимдругим местима током дана.

Постављамо питања сваком зараженом

На основу епидемиолошког испитивања, ми утврђујемо када и на ком месту је особа заражена. То се врло јасно показује где је ризик од заразе највећи.

- То подразумева пре свега разговор. Постављамо питања где је особа била, када, каква је ситуација у породици када је у питању ковид и постављамо питања о инкубацијском периоду. За свакога имамо појединачну информацију о свему томе, нарочито када су у питању деца. То су подаци који могу да се заврше и телефонским путем. Након тога, знамо која су ризична места - каже др Кон.

Другачије се понашају после 23 сата

Кафићи и ноћни клубови морају да имају ограничено време, како не бисмо продужили време изложености вирусу, објашњава Кон.

- Када скратите време у које људи најраније излазе, ви сте практично смањили ризик. И без обзира на то што онда људи крећу са забавом раније него пре, утврђено је да је другачије понашање у 23, него у 21 сат увече. Уз то, дужина изложености није неважна ствар, што је краћа, то је боље. Смањили сте број могућих зараза. Да је време продужено на целу ноћ, било би много више заразе, поготово у два, три сата после поноћи.

Чим се погорша, поново затварање

Продужавања радног времена за сада неће бити због свега наведеног, јер пратимо и најмањи пораст заражених и на основу тога одређујемо мере, каже Предраг Кон.

- Већ смо у месецу када очекујемо пораст и сада треба да изгурамо што даље овај миран период. Важно је да се заврше и ковид болнице. Све чинимо да не буде новог таласа, али га очекујемо, видите да свуда "гори". Ја сам био против било каквог продужавања радног времена кафића, јер ситуација није стабилна. Епидемиолошки је иделано да не раде уопште, али то животно није могуће. Ту се налази неки баланс и чим се буде погоршала ситуација, опет ће се забранити рад.

(Објектив.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Djmile

03.10.2020. 01:02

Ja ne verujem u teorije zaveri niti u namernk umanjivanja. Ali koliko je bilo zaista zarazenih, od druge polovine juna, u juli i u avgustu, to nemože ni da se sagleda izgleda. Ako je bila takva smrtnost onda je broj zarazenih na dnevnom nivou bio nekoliko hiljada. Nije ni čudo sto su od svih testiranih u Novom Pazaru nasli 55% onih sa antitelina.