СВЕДОКЕ ОДАЈЕ ХАРАДИНАЈЕВА РОЂАКА МЕЛИЗА? Адвокат Фила тврди да су ОВК досијеи процурили из приштинског тзв. Министарства дипломатије

С. С. Р. - С. Ј. М.

03. 10. 2020. у 08:00

СВЕДОКЕ ОДАЈЕ ХАРАДИНАЈЕВА РОЂАКА МЕЛИЗА? Адвокат Фила тврди да су ОВК досијеи процурили из приштинског тзв. Министарства дипломатије

Мелиза Харадинај Стубла / Фото MFA-ks.net

ДОСИЈЕИ о злочинима терористичке Ослободилачке војске Косова највероватније су процурили из тзв. косовског Министарства спољних послова, тврди, за "Новости", адвокат Тома Фила.

Како је објаснио, српске институције су сазнања која имају доставиле Специјализованом суду у Хагу, а онда су они материјале послали тзв. Министарству спољних послова Косова како би дали своја сазнања, на чијем је челу Мелиза Харадинај Стубла, рођака бившег премијера тзв. Косова Рамуша Харадинаја. На овој путањи досијеи су "скренули" и процурили у јавност.

- Документа која су процурила су углавном она које је прикупио Милован Дрецун и онда су послата у Хаг. Албанци су обелодањивањем докумената хтели да пошаљу поруку да Срби лажу и да онима чија се имена помињу као потенцијални сведоци поруче да ће се са њима обрачунати. Министарство спољних послова тзв. Косова је имало увид у сва документа - објашњава Фила.

Адвокат Томислав Вишњић каже, за "Новости", да "има више нивоа документације и да је могло да процури оно што су добили из нашег тужилашатва, можда и из Хашког трибунала, а има и документације коју су прикупљали Еулекс и Кфор".

- Запослени у Тужилаштву имају приступ документацији, свако има свој део материјала који обрађује и на којем ради. Може да процури и преко бироа за превођење. Они који су ухапшени су користили ту документацију да "притисну" сведоке и да покажу да суд не може да их заштити. Један албански адвокат је рекао да су у питању изјаве сведока и да већина њих лаже, чиме им је послао поруку да промене своје исказе - каже Вишњић.

Проблеми са траљавим чувањем архиве пратили су и процесе које су вођени још током рада Трибунала у Хагу.

- Један део докумената дат је током Владе Зорана Ђинђића. Оно што се тицало злочина ОВК је углавном нестајало, а документација против Срба је чувана. Никада нам нису вратили материјале о злочинима ОВК. Плаћеници су склањали документацију у име Шиптара, а најбогатији је био Беџет Пацоли, који је такође био министар спољних послова - објашњава Фила.

Специјални известилац Савета Европе Дик Марти и аутор извештаја о трговини људским органима на Косову, рекао је раније, за "Новости", да је Хашки трибунал уклонио доказе који су сакупљени на терену у вези са "жутом кућом".

- Када сам својевремено писао Хашком трибуналу да бих добио информације о доказима који су сакупљени на терену у вези с "жутом кућом", рекли су ми да више не постоје и да су их уклонипли да би очистили простор, јер ионако нису ничему служили?! Био сам запрепашћен - рекао је тада Марти. - Новинар Ентони Монтгомери је био присутан када су истражитељи Хашког трибунала били у "жутој кући" и сакупљали доказе. Радили су то, иначе, крајње дилетантски. Нису, на пример, анализирали трагове крви. Али, пронашли су лекове, шприцеве и много тога другог, и све то је било запечаћено у Трибуналу.

ПИЈАЦА У РУАНДИ

АДВОКАТ Вишњић подсећа на случај цурења докумената у Руанди, чије је злочине процесуирао такође Трибунал у Хагу.

- Крајем деведесетих пронађена је гомила папира на пијаци у Руанди са изјавама заштићених сведока. Продавци су користили тајне, поверљиве податке да умотавају робу коју продају - каже Вишњић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

deda

03.10.2020. 08:27

Znaci Hag treba tuziti za otkrivanje zasticenih svedoka.Vec sam napomenuo da je to banditski sud koji nema nista sa pravdom i treba ga pod hitno ukiniti. Jer ako je to sud za ratne zlocince onda su svi koji su tako tretirani dostupni sudu a ne samo za pojedince.Sramota velika i nepravda laznog suda.

Pera

03.10.2020. 11:14

Dzaba siptarima trud i pomaganhe jevreja koi su 1912 stvorili albaniju kao drzavu i albance kao naciju zajedno sa tajnom globalnom jevrejskom vojskom masonima jer glavne dokaze protiv njih i njihovih mentora oni nemaju i n8kada im nece biti dostupni pa ovim sada srbima nemogu naneti stetu dakle jevrei su tvorci albanskog zla jer preko njih komandiju al kaidom isis i globalnom trgovinom drogom.