ОЧУВАТИ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА У ТРЕЋЕМ ДОБУ: Министар Зоран Ђорђевић поводом Међународног дана старијих особа

Ј. Ж. С.

01. 10. 2020. у 20:09

ОЧУВАТИ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА У ТРЕЋЕМ ДОБУ: Министар Зоран Ђорђевић поводом  Међународног дана старијих особа

Зоран Пашалић и Зоран Ђорђевић / Фото Танјуг

ДРЖАВА ће наставити да унапређује положај старих кроз законодавне оквире и различите видове помоћи, како би им омогућила достојанствен живот.

Протеклих година уложен је знатан напор како на подизању стандарда установа за смештај корисника кроз изградњу, реновирање, адаптације, тако и на улагање у обуку кадрова и промени свести и ставова о заштити старијих особа, рекао је Зоран Ђорђевић, министар за рад поводом Међународног дана старијих особа.

Према његовим речима ове године је преко механизма наменских трансфера министарство издвојило значајна средстава за развој услуга намењених старијима, пре свега оним локалним самоуправама које су испод републичког нивоа развијености и нису у стању да средства обезбеде из локалних буџета.

- Потребно је развијати активан концепт социјалне политике намењен старијим људима који има за циљ да омогући старијима да очувају своје способности и квалитет живота у кућним условима, да подиже ниво њихове социјалне сигурности, да омогући растерећење њиховим породицама... - истакао је министар.

Заштитник грађана Зоран Пашалић апеловао је поводом Међународног дана старијих особа, да надлежни успоставе ефикаснији систем социјалне заштите усклађен са потребама старијих особа у Србији.

- Они се данас највише суочавају са сиромаштвом, болестима, дискриминацијом и насиљем, а посебан проблем представља недостатак посебних услуга. То се нарочито видело током ванредног стања када су због мера ограничења кретања највише тешкоћа имале старије особе са менталним и физичким инвалидитетом којима је потребна подршка формалних и неформалних неговатеља за задовољавање основних животних потреба - изјавио је Пашалић.

БОЛЕСНИ НАЈУГРОЖЕНИЈИ

Пашалић наводи да су бројне проблеме имали и они којима је био потребан ургентни смештај у време забране пријема у геронтолошке центре и домове за старе, старији којима је била неопходна помоћ геронтодомаћица која је била ограничена, али и бескућници због немогућности пријема у прихватилишта и друге социјалне установе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)