ФИЛОЛОШКИ БЕЗ ДЕКАНА? Вршиоцу дужности Анђелки Митровић истекао мандат и стекла услов за пензију

Љ. Б.

01. 10. 2020. у 14:18

ФИЛОЛОШКИ БЕЗ ДЕКАНА? Вршиоцу дужности Анђелки Митровић истекао мандат и стекла услов за пензију

Фото: Google printscreen

СТАТУТАРНА комисија припремила је предлог новог статута Филолошког факултета Универзитета у Београду и упутила га Научно-наставном већу на гласање. Веће може да га усвоји врло брзо уколико не буде опструкција.

Ово нам је рекао доцент на катедри за српски језик др Јован Чудомировић, члан Статутарне комсије, одговарајући на питање када ће Факултет добити нови статут, пошто је рок који је одредила Просветна инспекција истекао јуче. Он појашњава да Научно-наставно веће може одмах да га стави на гласање, и упути Савету факултета на потврђивање. Након тога, документ треба да потврди Сенат УБ.

НЕЗАДОВОЉНИ ПРОФЕСОРИ

НОВИ круг неспоразума на Филолошком факултету отворен је недавно када је Просветна инспекција, три дана пред избор декана, наложила да се најпре донесе Статут, па да се бира декан. Група професора, међутим, сматра да прво треба избарати декана па донети нови статут и оптужује инспекцију да нарушава аутономију универзитета. Због тога су пре неколико дана организовали и протест.

Чудомировић, међутим, не искључује могућност опструкције у доношењу Статута, јер, како каже, једна струја на факултету сматра да предлог овог документа треба поново да иде на расправу, али Чудомировић наглашава да за тим нема потребе. Према процедури, када Статут ступи на снагу, биће расписан нови конкурс за декана, јер је претходни поништен на захтев Просветне инспекције.

Иначе, в. д. декана проф. Анђелки Митровић јуче је истекао мандат. Сада се, међутим, не зна да ли ће бити биран нови в. д. декана Филолошког факултета или ће професорка Митровић наставити да обавља ову дужност.

- Анђелка Митровић од јуче није на дужности, јер јој је истекао в. д. мандат - каже проф. Чудомировић. - Постоје, међутим, инфомације да је она од Министарсва просвете добила одборење да продужи мандат за 52 дана, колико је трајало ванредно стање. Међутим, она је испунила услов за одлазак у пензију, па ако се на основу одобрења Министарства просвете мандат и може продужити, не може се укинути услов за одлазак у пензију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Slucaj Cudomirovic

01.10.2020. 16:46

Овај доцент се прво чудио зашто би требало прихватити решење инспекције Министарства просвете. Гласао био против тог решења. Након 2 недеље је схватио, па потрчао у новине да сад он то објасни народу.

Familija na okupu

02.10.2020. 08:41

Ta "nezadovoljna grupa" je u manjini. Njih 20 je u grupi od ukupno 300 nastavnika. Hteli su da proguraju Ivu iz 1 od 5 miliona na mufte, uz pomoc Dveri. A Iva na taj smesni protest dovela macehu Cecu Bojkovic i macehinu cerku Zutic, da daju izjave za medije. Van pameti. Ko gubi, ima pravo da bude nezadovoljan.

Uloga Kojena

02.10.2020. 08:48

Medju govornicima na ovom nazovi protestu videsmo i penzionera Filozofskog prof. Kojena. Morao je da cita napisano. Taj se sve vreme petlja u rad Filoloskog, jer je ocuh docentu Dunji Dusanic, sa tog faxa, pa da Malo podrzi rodbinu. Nepotizam jaca organizam.