ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА СТУДЕНТЕ Ових 14 препорука мораће да се придржавају на факултетима

Novosti online

01. 10. 2020. у 14:10

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА СТУДЕНТЕ Ових 14 препорука мораће да се придржавају на факултетима

Илустрација Фото Н. Скендерија

ДАНАС почиње школска година на универзитетима у Србији, а као и у школама, и на факултетима морају да се примењују епидемиолошке мере које су прописане за борбу против корона вируса.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" урадио је упутство и за њих, које се састоји од 14 препорука, којих сви на факултету морају да се придржавају, како студенти, тако професори и сви остали запослени.

Као што важи за ученике, ни студенти на факултет не треба да долазе ако имају респираторне тегобе. При уласку на факултет пролазе кроз дезобаријеру и мери им се температура. Маске су у обавези да носе и они и професори. На предавањима може да присуствује онолико академаца, колико дозвољава дистанца од 1, 5 метар, односно 4 квадратна метра за сваког студента.


С обзиром на то, како је наведено на сајту Правног факултета у Новом Саду, на вратима сваке просторије ће писати колико може максимално особа да борави у њој. То у пракси значи, да у амфитеатру који има 300 места може да борави 64 студента. Седеће на свакој трећој столици, а сваки други ред ће бити празан.

Препорука је да кафићи и места где се у оквиру факултета продају сокови, храна не раде. За време испита, студенти на испитивање треба да чекају што краће испред просторије.

Забрањено је свако шеткање по ходницима, и задржавање по холовима, у дворишту факултета.

1. Пре почетка рада факултета, а и свакодневно спроводити чишћење и дезинфекцију простора, прибора и опреме, као и проветравање просторија најмање пола сата након чишћења. При коришћењу дезинфекционих средстава водити рачуна о правилној примени према упутству произвођача по питању намене, концентрације, начина употребе и неопходног контактног времена.

- Посебно редовно чистити и дезинфиковати подове, зидове, врата, столове, столице, кваке, прекидаче за светло, ручке ормарића, славине и друге површине које користи већи број лица, најмање два пута дневно, по потреби и чешће употребом средстава на бази 70 одсто алкохола.

2. Запослени и студенти морају бити без симптома који указују на корона вирус (повишена температура, кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса) при доласку на факултет.

3. На улазу у објекат поставити дезобаријеру – сунђер или крпу добро натопљену дезинфекционим средством на бази хлора, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70 одсто алкохола.

4. Потребно је да факултет обезбеди довољне количине личне заштитне опреме за запослене, средстава и прибора за чишћење и дезинфекцију, као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70 одсто алкохола у амфитеатрима, читаоницама и свим осталим просторијама где студенти бораве и уче. Такође, неопходно је обезбедити и довољне количине топломера. Информисати студенте где се могу јавити да измере своју телесну температуру у случају да се лоше осећају.

5. Наставу организовати у мањим групама до 10 студената, тако да удаљеност између студената буде 1,5 метар, односно тако да буде једно лице на свака 4 квадратна метра. Не  препоручује се задржавање студената у већим групама након предавања у ходницима и холовима.

6. Направити распоред предавања тако да пауза између предавања буде довољно дуга како би се избегло мимоилажење две групе студената и обезбедило време за чишћење, дезинфекцију и проветравање простора где су студенти боравили. Препоручује се да студенти почетак предавања сачекају у амфитеатрима или вежбаоницама.

7. Одржавање испита организовати тако да се термини испита не преклапају и да чекање студената испред просторије где се испит одржава буде што краће, уз одржавање препоручене удаљености између студената од најмање 1,5 метар, односно тако да буде једно лице на свака 4 квадратна метра.  У просторији где се одржава испит може боравити наставник и студенти у броју који омогућава одржавање препоручене удаљености.

8. Запослени и студенти морају све време током боравка на факултету да носе маске, тако да маска прекрива уста, нос и браду, уз редовно спровођење мера личне хигијене, посебно прања руку сапуном и водом у трајању од најмање 20 секунди или дезинфекције руку средством на бази 70 одсто алкохола. Не додиривати лице, посебно уста, нос и очи пре прања или дезинфекције руку.

9. Просторије редовно проветравати, уз омогућавање континуираног протока ваздуха. Не користити вештачку вентилацију.

10. Обележити места за хигијенско одлагање употребљених маски и других отпада. Отпад одлагати у кесе у канти са педалом за ножно отварање или у кесе у отвореним кантама, како би се избегло додиривање поклопца канте. Кесе са отпадом завезати пре бацања у контејнер и даље третирати у складу са процедуром за управљање отпадом, уз прописане мере заштите.

11. Не организовати скупове, прославе и слична дешавања на факултету, као ни групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа.


12. Препорука је да кафетерије и слични простори где се продаје и служи вода, сокови, кафа или храна, а који се налазе у склопу факултета, не раде до даљњег, како би се спречило окупљање већег броја особа на једном месту и спречило задржавање у групама.

13. Потребно је да сви запослени бар два пута дневно мере температуру и проверају да ли имају неки од симптома који могу указивати на ковид (повишена температура, кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса), а посебно пре доласка на посао. У случају појаве симптома запослени треба да се јави надређеном и не долази на посао, те да се јави свом изабраном лекару у дому здравља.

14. У ситуацији појаве сумње на оболевање од короне код запосленог, декан те установе је у обавези да о томе одмах обавести епидемиолога надлежног института/завода за јавно здравље ради даљегпоступања.

Поједини факултети ће имати комбиновану наставу - на факултетима и онлајн, али вежбе, као и испитивања, морају да се одржавају на факултету.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)