ЕВО ЗАШТО ЈЕ ЕКСПЛОДИРАО БОЈЛЕР НА ЧУКАРИЦИ: Електричар открива шта је изузетно опасно, потребан је максималан опрез

Ш. М.

01. 10. 2020. у 12:31

ЕВО ЗАШТО ЈЕ ЕКСПЛОДИРАО БОЈЛЕР НА ЧУКАРИЦИ: Електричар открива шта је изузетно опасно, потребан је максималан опрез

Фото: М. Анђела

БОЈЛЕР који је јутрос експлодирао у стану на трећем спрату зграде у улици Лепосаве Вујошевић на Белим водама био је прегрејан, а температура у њему износила је невероватних 120 до 130 степени, каже за наш лист електротехничар и стручњак у овој области Рајко Маринковић.

- Узрок експлозије је једноставан - бојлер је непрестано грејао, није имао где да испусти притисак, воду је претворио у водену пару температуре од 120 до 130 степени и због тога није могао да издржи притисак - прића Маринковић.

- Заказао је сигурносни и регулациони термостат, пошто ни један ни други нису били подешени да зауставе грејање после достизања одређене температуре. Пошто су они заказали, сигурносни вентил требало је да ослободи притиска казан бојлера, али ни то се није догодило. Вода, која се на температури од преко 100 степени претвара у пару, требала је да исцури из бојлера. Он је непрестано грејао, а температура је достигла преко 120 степени, док не би требало да прелази 75.

Како истиче наш саговорник, могуће да је бојлер који је купљен пре годину и по дана имао неку грешку, односно није поседовао сва три потребна елемента. Такође, уколико је монтиран као фабрички донешен, бојлер је засигурно имао неки неисправан елемент.

- Надзорни орган ће утврдити шта се тачно догодило, али уколико су власници стана имали гаранцију која је још увек важећа, продавац спорног бојлера мораће да надокнади штету коју је он изазвао - тврди електротехничар.

- Бојлеру треба око сат времена да достигне температуру од 80 степени, а свега још пола сата да дође до 130 степени. Ретко се дешава да бојлер овако експлодира и направи велику штету, пошто је већином све унапред подешено. Наравно максималан опрез и стална контрола морају постојати, како не би дошло до сличне ситуације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Ostoja

01.10.2020. 13:45

Морала су да цркну оба термостата, да не виде на термометру да је температура у црвеном и да не ради повратни вентил... Ово треће се скоро никад не дешава осим код нестручне уградње... Коментар газде да у бојлеру није било воде је још чуднији, шта би онда експлодирало? Да би се испразнио бојлер мора да се затвори довод и да се ручно откачи црево, ако неко укључује бојлер након што га је намерно испразнио то је још луђе...

dragan963

01.10.2020. 14:20

Svojevremeno sam video šta se desilo sa stanom u kojem je bojler eksplodira. Ništa od ovog sr ne uklapa u to. Prema izjavi gazde u bojleru nije bilo vode?? I bio je isključen!!! Čudno je što je izbio požar??? Čime je bio napunjen??? Benzinom!

Bojan

02.10.2020. 08:58

Nestrucna ugradnja. Pre par god je dosao navodni majstor da servisira bojler koji je u garanciji. Uredno je gospodin povezao direktno fazu na grejac a nulu preko termostata. Bojler je grejao neprestano. Srecom nov i sto je zena primetila na vreme. Isto bi se desilo.