У ХАГУ ПОДАЦИ О СТРАДАЊУ 400 СРБА: Чланови породица несталих дали изјаве Специјалном суду за злочине ОВК, најважније је заштитити сведоке

С. С. Р. - С. Ј. М.

01. 10. 2020. у 10:00

У ХАГУ ПОДАЦИ О СТРАДАЊУ 400 СРБА: Чланови породица несталих дали изјаве Специјалном суду за злочине ОВК, најважније је заштитити сведоке

Фото Ж. Кнежевић

ПРЕДСТАВНИЦИ Специјалног суда за ратне злочине на КиМ ушли су у више од 400 породица несталих Срба чији су чланови дали снимљене изјаве о страдањима својих најмилијих.

Уз то, наше Тужилаштво за ратне злочине предавало је, у неколико наврата, све информације о злочинима терористичке ОВК, изјаве сведока, извештаје о обдукцијама и идентификацијама жртава.

Према изворима "Новости" ови подаци, склапају мозаик о томе шта се догодило са 1.653 људи који се и даље воде као нестали, међу којима је 570 Срба и неалбанаца, док су преостали Албанци киднаповани и највероватније убијени од стране ОВК, јер су били "нелојални". До сада су пронађена тела 379 Срба.

- У документима има доста доказа. До сада се у 90 одсто случајева испоставило да су нестали нађени баш на месту где су отети или у близини. Терористичка ОВК деловала је у седам зона - Дреница (општине Глоговац, Србица, Малишево и Клина), Шаља (Косовска Митровица), Дукађин (Пећ, Призрен, Дечани и Ђаковица), Лаб (Подујево), Неродимље (Урошевац), Качаник и Паштрик и тачно се знало где је ко командовао. Само треба пратити где су људи отимани и повезивати под чијом командом је била та зона - прича извор "Новости".

Специјално тужилаштво је испитало Рамуша Харадинаја (зона Дукађин), Рустема Мустафу (Лаб), Самија Љуштакуа (Дреница), док је "вођа" у зони Паштрик - Екрем Реџа, убијен после рата, још 2000. године.

Осим наших институција, сву документацију поседују и Унмик, као и Еулекс. И они су узимали изјаве сведока, међу којима су били људи који су преживели страхоте логора и који су препознали своје џелате. Страх је сасвим јасан ако се узме у обзир да је, како је навођено у медијима, убијено најмање 20 сведока, а највише током суђења у Хагу Рамушу Харадинају и Фатмиру Љимају. Обојица су ослобођена, а осуђен је само стражар логора у Лапушнику Харадин Баља, и то на 13 година због мучења, убиства и окрутних радњи. Љимај, као његов надређени, није проглашен кривим?!

Рамуш Харадинај у ОВК униформи

На питање "Новости" како ће заштитити сведоке, јер је представница Тужилаштва, приликом појављивања Насима Харадинаја у суду, рекла да су их звали сведоци и жалили се да им је прећено и да су угрожени, из Специјалног суда нам је одговорено да је "пружање заштите сведока највиши приоритет".

- Специјализована јединица се бави искључиво заштитом сведока. Судија може одредити мере заштите идентитета додељивања псеудонима, измену лика и гласа, сведочење преко интернет видео-везе током које само они у судници могу видети сведока, не и јавност. Посебне мере могу да се пропишу за посебно осетљиве сведоке - жртве сексуалног насиља, млађе од 18... Такође, током сведочења може да буде присутан и психолог или члан породице - речено је "Новостима" у Суду.

ЛУКИЋ: ЗАТВОР ДРАЖИ ОД СМРТИ

АДВОКАТ Бранко Лукић каже, за "Новости", да су цурењем идентитета сведока о злочинима ОВК, они упропашћени.

- Они неће сведочити, јер им је важнији живот него три месеца затвора на колико могу бити осуђени ако одбију сведочење. Мислим да се никада неће открити ко је дао Албанцима те информације, јер је то намерно урађено. Сви знамо какво је стање на Косову. У поступку који се водио против Харадинаја убијено је 28 људи. Па, нису луди да сведоче. Цурењем идентитета је намерно ометен поступак. Могуће је једино да тужилаштво исели људе у неке друге земље и промени им идентитет, али то треба да ураде исти они из чијих су фиока документа и процурила. Како ти сведоци да верују да неће опет?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)