ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА ПОЧИЊЕ СУТРА Ово је списак грађана који су обавезни да је приме

Novosti online

30. 09. 2020. у 11:31

ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА ПОЧИЊЕ СУТРА Ово је списак грађана који су обавезни да је приме

КП.РУ

У СРБИЈИ сутра почиње вакцинација против вируса грипа, а за те потребе набављено је више од 500.000 доза вакцина.

Први контигент од 343.920 доза вакцина је стигао и дистрибуиран је у домове здравља, а стручњаци су, како је јуче објавило Министарство здравља, проценили да имунизација грађана може почети сутра и да нема ризика од заражавања корона вирусом у овом моменту.


- Тренутна епидемиолошка ситуација у нашој земљи је стабилна и одлазак у здравствене установе у овом тренутку не представља велики епидемиолошки ризик по грађане који би да се вакцинишу. Управо из тог разлога, а у циљу добијања најефикаснијег и најделотворнијег имунитета стеченог вакцином, препоручује се имунизација у наведеном термину, од 1. октобра - наводи се у саопштењу Министарства здравља.

Сви грађани који желе да приме вакцину против грипа, добиће је бесплатно.

Све што је неопходно да ураде, јесте да позову или оду код свог изабраног лекара и кажу да желе да је приме. Лекар ће заказати термин када пацијент може да дође да прими ову врсту заштите против вируса грипа.

Оно што је битно, јесте да особа која прима вакцину, у том моменту мора да буде здрава, а о томе ће свакако процену дати изабрани лекар.

- Од посебне је важности да се вакцинишу особе са хроничним болестима као и особе које болују од удружених обољења - објашњавају из Министарства здравља.

Вакцинација против грипа је, наиме, обавезна само за здравствене раднике, и за особе у посебном ризику, а за остале је само препорука, а та препорука се односи на хроничне болеснике, старије од 65 година...  Није обавезно вакцинисати ни децу, али је препоручљиво.

У Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", наиме, које су то особе које морају да се вакцинишу у складу са Правилником о  програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, а међу њима има и деце.

- Обавезна имунизација се спроводи код трудница и свих особа старијих од шест месеци живота са хроничним поремећајима плућног система (укључујући астму), хроничним поремећајима кардиоваскуларног система (искључујући хипертензију), метаболичким поремећајима (укључујући шећерну болест, гојазност са БМИ> 40), бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, имуносупресијом (укључујући особе са ХИВ/АИДС, особе са функционалном или анатомском аспленијом), примаоце трансплантата. Вакцинација се спроводи и код особа смештених и запослених у геронтолошким центрима, код деце, омладине и старих смештених у социјално-здравственим установама и код лица запослених у тим установама, као и код особа запослених у здравственим установама - наводе у Институту "Батут".

Епидемиолог Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса рекао је раније да би требало вакцинисати 2 милиона људи, али да тај обухват никада није постигнут.

- Требало би вакцину да приме сви они који се, иначе, вакцинишу. Дуплирао се број вакцина који је набављен, и има додатну резерву. Требало би вакцинисати два милиона људи. Никад, међутим, то нисмо могли да достигнемо. Чак је и у време пандемије, вакцинисано нешто више од 300.000 - објаснио је др Кон пре неколико дана гостујући на РТС.


У Институту "Батут" подсећају да је грип велики јавноздравствени и социо-економски изазов, имајући у виду да годишње више од 100 милиона људи оболи на глобалном нивоу, од којих 250.000 до 650.000 умре од компликација ове болести.

Имунитет за две три недеље, траје од 6 до 12 месеци

Набављена је четворовалентна вакцина против грипа за особе преко 3 године старости, а Институт "Торлак" троваленту вакцину за особе од 6 до 36 месеци.

- Четворовалентна (сезонска) вакцина поред типа АХ1Н1 вируса грипа, садржи типове АХ3Н2 и два типа Б вируса грипа. То је у складу са препорукама СЗО за северну хемисферу и одлуци ЕУ за сезону 2020/2021, а на основу доминантних типова вируса грипа регистрованих у циркулацији у претходној сезони на територији северне хемисфере - објашњавају у Институту "Батут".

Подсећају да је потребно две до три недеље да се стекне имунитет, након примљене вакцине, а да трајање поствакциналног имунитета варира и износи од 6 до 12 месеци.

- Имајући у виду различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно је напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику. Код наведених категорија становништва које су у повећаном ризику, грип може имати за последицу и смртни исход због  насталих компликација, најчешће запаљења плућа - подсећају у "Батуту".

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)