КОН О ПОДАЦИМА ГРАДСКОГ ЗАВОДА: До јуна три пута више умрлих од података из система - ТО СЕ ДЕШАВА

Танјуг

29. 09. 2020. у 23:26

КОН О ПОДАЦИМА ГРАДСКОГ ЗАВОДА: До јуна три пута више умрлих од података из система - ТО СЕ ДЕШАВА

Фото: Танјуг/Тања Валић

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон изјавио је вечерас да је према његовом истраживању, а на основу података из Градског завода за јавно здравље, од марта до јуна било три пута више смртних случајева него што је систем прикупио и што је писмено пријављено.

Кон је за ''''Њузмакс адриа'''' рекао да је постојао проблем у информационом систему и да се то стално дешава.

- Мора да се схвати - постоји нешто што се примењује у току самог догађаја. Ми први пут користимо један информатички систем. Тај информациони систем у једном тренутку, у једном периоду, није био довољно прецизан и не могу да тврдим зашто - дакле негде од средине јуна он није био прецизан - рекао је кон.

Епидемиолог је рекао да смртни случајеви не могу прецизно да се исказују уколико не прође одређен период.

- Тек за два месеца враћају се назад подаци који су уписани у потврди о смрти... Сада ће да стигну ти подаци за јун. Ја сам обрадио податке до јуна месеца. До јуна месеца, најкраће да вам кажем, три пута је било више смртних случајева него што је систем, него што је писмено пријављено. То се дешава стално.. -  рекао је Кон.

Кон је поновио да је проблем у компјутерском програму.

- Ми никада нисмо радили по том систему, до сада никада није постојао овакав систем надзора, ми имамо нешто друго што редовно функционише, али сада је немогуће да то функционише јер сада тога има масовно и морате да се адаптирате - додао је.

Каже да се у овом случају развио информатички систем без кога епидемиолози нису могли да раде, наглашавајући да у почетку нису постојале ковид-амбуланте и да они нису могли да раде на прикупљању података, посебно јер ти подаци нису стизали, па и "пријаве заразних болести уопште нису стизале".

Кон наводи да је у свом истраживању користио морталитетну статистику и ДН2 обрасце, као и податке из Градског завода за јавно здравље.

Потврда о смрти има три дела - непосредни, основни и посредни узрок смрти, навео је, додајући да оне стижу после два месеца.

Кон је прецизирао да оно што се непосредно објављује, оно што је у информатичком систему једна ствар, а извод података из писаног система, је друга.

Кон каже да њима подаци у Градски завод стижу након два дана, а да на основу онога што је пратио - садашњи подаци који се сада виђају на сајту цовид.рс јесу врло приближни и да се, што се Београда тиче, "он уклапа у ово".

- Сада могу да тврдим да су подаци врло приближни и врло тачни. Ово што се појављује један случај или не - то ћемо видети тек касније - рекао је.

Кон каже да кад се "укупна смртност прати из године у годину, па се пореди просек пре 2020. додајући ''''да у вишку смртности за читав тај период постоји 345 људи".

- Само да се зна, то се дешава у свакој епидемији -  нагласио је.

Епидемиолог је додао да не верује да ће Кризни штаб подржати да се омогући публика на вечитом дербију и да очекује да ће сви у Штабу бити против.

Каже да вирус не само да кружи код нас у земљи, већ и улази споља.

- Само у једној школи је доказано да се у школи дешавала трансмисија, а да је остало споља унесено, а да је битно да се такви случајеви открију и ставе у изолацију - навео је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)