ДНЕВНО ДВА САТА НА МРЕЖАМА: Телевизију у Србији прати углавном старија популација, док је млађа везана искључиво за интернет

В. Ц. С.

30. 09. 2020. у 11:00

ДНЕВНО ДВА САТА НА МРЕЖАМА: Телевизију у Србији прати углавном старија популација,  док је млађа везана искључиво за интернет

Фото ЕПА

ГРАЂАНИ Србије највише времена проводе уз друштвене мреже, чак 104 минута дневно, а млађи од 24 године и по 129.

Следећи је радио, уз који су 81 минут у току дана, махом у колима или на послу, затим ТВ, уз који проводе 77 минута, док штампи посвете свега 23 минута. Ово је показало истраживање медијске и дигиталне писмености у Србији, које је реализовао ЦеСИД, анкетирајући грађане од 12 до 60 година, у оквиру програма организације "Пропалжн", а у партнерству са УСАИД.

Према речима Бојана Клачара, из ЦеСИДА, ТВ махом прати старија популација, док га млађи готово и не гледају. Занимљиво је да је гледаност порасла у време короне, док је слушаност радија била у паду. Људе највише занимају спорт, ковид, политика (прати је искључиво популација старија од 40), мода и лепота и музички програм. Истраживање је показало и да млади политику не прате чак ни на интернету.

Занимљиво је да више од трећине нације (35 одсто) не верује ниједном медију, 24 одсто има највише поверења у интернет портале и сајтове, 19 одсто верује телевизији, а 17 друштвеним мрежама. Слика по старосним категоријама, међутим, изгледа другачије.

- Медији од поверења за популацију од 12 до 17 година су друштвене мреже, за оне до 39 година портали, док популација старија од 40 година верује телевизији - каже Клачар. - Млађи од 24 од друштвених мрежа најчешће користе "Инстаграм", а старији "Фејсбук". Млађи углавном воле кратке и брзе форме, а с годинама опада утицај инфлуенсера. Док их међу популацијом млађом од 24 прати 60 и више одсто популације, међу старијима од 54 прати их тек 11 одсто грађана.

Интересантно је и да 97 одсто грађана у нашој земљи користи интернет, да 88 одсто има имејл адресу, а 85 одсто компјутер или лаптоп. Њих 60 одсто користи свакодневно "Фејсбук", 63 одсто "Јутјуб", 54 одсто "Инстаграм", али зато две трећине нације не користи електронско банкарство, а безмало четвртина не уме да препозна дигитално насиље!

У коришћењу друштвених мрежа доминирају жене, а најтраженије су брзе, инстант информације.

ПИСМЕНОСТ

ЧАК половина грађана никада не проверава изворе медијских садржаја, што утиче на индекс медијске и дигиталне писмености. Истраживање је показало и да 14 одсто уопште не жели да се информише.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)