ДР КОН ИМА ДОЈАВЕ: Професор уђе у учионицу и каже ђацима - НЕ ТРЕБАЈУ ВАМ МАСКЕ

Новости онлине

29. 09. 2020. у 16:58

ДР КОН ИМА ДОЈАВЕ: Професор уђе у учионицу и каже ђацима - НЕ ТРЕБАЈУ ВАМ МАСКЕ

Фото: Принтсцреен

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон апеловао је на људе да, када спремају славља, ипак прате препоруке струке како не би дошло до ширења коронавируса.

"Треба се адаптирати да се мере поштују и да се смањи могућност преношења вируса. Зато ја кажем, немојте дозволити себи да се једна диван дан, славље, касније претвори у тугу", рекао је он за телевизију "Прва".

Кон је рекао да ни њему до краја није јасно зашто су славља понекад значајнија од чувања здравља.

Он је појаснио да одлука о продужавању рада кафића може да се промени за сат.

"Али су проблематичне одлуке о организацији сајмова и конгреса. Ви не можете на дан-два пред да кажете - е сад не може, јер постоје припреме", рекао је Кон.

Како је навео, долази хладније време и нико неће доћи у кафиће пре 9 сати.

"Ми имамо обавезу, што већ радимо, да усавршимо тај надзор до тог нивоа да се то одмах уочи, повећање броја заражених, нарочито у генерацијама које бораве у кафићима", рекао је он.

Он је рекао да свуда око нас "гори" и долазе хладнији дани, али ипак има много кршења мера у Србији које остане забележено.

"То знам јер ми непрекидно шаљу и показују снимке. Имам доказ да има и кршења. С друге стране ситуација нам је релативно стабилна и прихватљива, можемо да кажемо да смо са овом ситуацијом задовољни", оценио је Кон.

У БЕОГРАДУ У 21 ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ВИРУС, СЕДАМ СРЕДЊИХ ШКОЛА ПОД НАДЗОРОМ

Кон је казао да у 21 основној школи у Београду у којима има вируса, у четири је поновљена појава вируса, али у другим одељењима.

Он је рекао да се прати седам средњих школа у Београду које су тренутно под надзором.

"Имамо седам средњих школа које сада у Београду пратимо, да ли се спроводе мере. Не спроводе се једнако у средњим и основним школама, то је јасно, поставља се питање да ли ће у средњим школама да проради тај систем", казао је Кон.

Он је рекао да је битно пратити управо тај узраст, јер су они "велики преносиоци", као и "млади на студијама, јер су груписани и далеко је већа могућност преноса".

"Ја имам дојава да професор уђе и каже - не требају вам маске, да ли је то истина, ја то не могу да контролишем", навео је он.

Кон је казао да су вакцине против грипа које су стигле у Србију намењене старијима од 3 године и да је препорука да се ризичан део становништва вакцинише.

"Имамо ситуацију да ковид исто обара лимфоците и организам који је претрпео ковид је осетљивији на грип и остале инфекције, али је јасно да је тај ризик и постоји озбиљна препорука СЗО да се не треба шалити са вирусом", навео је Кон.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Bez Karantina Ne Valja

29.09.2020. 18:30

Моје је мишљење да деци заиста нису потребне маске. Ваљда имам право на своје мишљење. Рекло би се да и у Шведској исто мисле. Поставља се логично питање: Зашто би наши епидемиолози били у праву, а неки други не би били у праву када кажу да маске нису потребне. Колико ја знам, и у Холандији је одлучено, на нивоу неких њихових државних органа, да маске нису потребне. Неко може ставити примедбу да други греше, и да је зато корона код неких других раширеније него код нас. Међутим, ни на Новом Зеланду маске нису обавезне, ни тамо маске нису оно што ће спасити свет, а Нови Зеланд је неупоредиво успешнији од нас у борби против заразе, и то је непорециво. Не треба нека нарочита моћ запажања како би се приметило да су најуспешније земље у борби против короне оне које примењују систем карантина, међу којима је и Нови Зеланд, а не оне које примењују непроверену догму о 1% преноса при општем маскирању, као и логику да зими ресторани треба да раде до 11 увече зато што је напољу хладно.