МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ РАЗГОВАРАО СА СТУДЕНТИМА: Сваки факултет одлучиваће појединачно о школаринама, договорене мере превентиве

Танјуг

29. 09. 2020. у 13:10

МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ РАЗГОВАРАО СА СТУДЕНТИМА: Сваки факултет одлучиваће појединачно о школаринама, договорене мере превентиве

Фото: Танјуг

МИНИСТАР просвете Младен Шарчевић разговарао је данас, пред почетак нове академске године, са студентима, представницима Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС).

Он је студентима и професорима пожелео успешну нову школску годину, која ће бити другачија од претходних због епидемије вируса корона.

Министарство просвете проследило је управама факултета које мере морају да се предузму како би се спречило ширење вируса корона, а на данашњем састанку договорено је да и студентски парламенти, на свим факултетима, организују редарске службе, а биће појачана и контрола просветне инспекције.

"На последњој седници, Кризни штаб је изразио забринутост због почетка наставне године на факултетима, јер мисле да ће се један део студената понашати неодговорно што се тиче ноћног живота. Договорили смо се са студентима да, осим мера које ће спроводи запослени на факултетима, и студенти организују редарске службе и прате да ли се поштују превентивне мере" рекао је Шарчевић за Тањуг након састанка са студентима.

Министар је са студентима разговарао и о њиховом захтеву за смањење школарина и поновио да су школарине у надлежности факултета, те још једном апеловао на све високошколсле установе да појединачно разговарају са представницима студентских парламената и заједно процене колико школарине могу да се смање, а да се не ремети рад.

"Немају сви факултети исте услове и мора да се решава од случаја до случаја. МИнистарство просвете измирује све своје законске обавезе према високошколским установама. Други део њиховог финансирања је из сопствених прихода и факултети треба да погледају колико у сопсатвеним приходима има средстава који не могу да потроше, јер неће бити путовања", рекао је он.

Навооди да је Министарство просвете у договору са премијерком Аном Брнабић договорило да се понове прошлогодишње квоте на факултетима, те ће тако и поједини студенти који имају мање од 48 бодова моћи да студирају о трошку државе.

"Неки студенти због ковида можда нису успели да остваре 48 бодова, те ће, не мењајући закон, држава и њима помоћи, јер квоте остају на нивоу прошлогодишњих", рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)