СРБИ НЕДЕЉНО ПОЈЕДУ ПЛАСТИКУ ВЕЛИЧИНЕ КРЕДИТНЕ КАРТИЦЕ: Српски генетичар упозорава - Страдају срце, мозак, тестиси...

Novosti online

28. 09. 2020. у 21:07

СРБИ НЕДЕЉНО ПОЈЕДУ ПЛАСТИКУ ВЕЛИЧИНЕ КРЕДИТНЕ КАРТИЦЕ: Српски генетичар упозорава - Страдају срце, мозак, тестиси...

Новости

РЕЧИ генетичара Миодрага Стојковића ових дана подигле су буру и запрепастиле сваког ко их је чуо. Српски научник је изнео је запањујући податак-не само да смо изложени микропластици, већ је у свој организам уносимо путем хране, пића и ваздуха.

- Око четири грама пластике човек уноси током недеље, што је величина кредитне картице -  рекао је Стојковић, а пренели су српски медији.

Он је истакао да ове материје у телу човека могу да изазову велике поремећаје у људским органима, пре свега у срцу, али да су угрожени и мозак, тестиси и слезина.

Он је навео да присуство микропластике изазива генетске поремећаје и у ембрионима, али и да загађење поспешује сваку врсту болести, било да је у питању бактериолошко или вирусно обољење.

С друге стране професор Еколошке политике Европске уније др Дарко Надић каже да му се поменути податак од “4 грама недељно” чини мало неутемељеним, јер би то, како каже, значило да за десет година у организам унесемо два килограма пластике. Ипак, не пориче чињеницу да уносимо микропластику и то најчешће кроз храну.

- Извесну количину пластике уносимо у организам, али је то занемарљиво - истиче професор Надић.

ПЛАСТИКА ЈЕ СВУДА ОКО НАС

Пластика се налази свуда око нас. Поред хране, воде, ваздуха, предмет расправа претходних година често је било и присуство ових материја у козметичким призводима.

Светска здравствена организација је у свом извештају из 2019. године извела закључак да “микропластика у пијаћој води изгледа на тренутном нивоу није ризична по здравље”, али и да се истраживања заснивају на “ограниченим подацима”. Као меру превентиве СЗО је навела правилни третман отпадних вода, који укључује уклањање фекалија и хемикалија, и чиме би како наводе могло да се уклони и више од 90% микропластике, пише Објектив.рс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)