КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА ПОРИЦАЊЕ ГЕНОЦИДА: Професор Филозофског факултета Милош Ковић тужио колегу Николу Самарџића

Љ. Б.

28. 09. 2020. у 21:22

КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА ПОРИЦАЊЕ ГЕНОЦИДА: Професор Филозофског факултета Милош Ковић тужио колегу Николу Самарџића

Милош Ковић и Никола Самарџић

ПРОФЕСОР историје на Филозофском факултету у Београду Милош Ковић поднео је, пре неколико дана, кривичну пријаву на основу Кривичног законика против колеге, професора Николе Самарџића због одобравања, умањивања и правдања геноцида над српским народом у НДХ и у логору смрти Јасеновац.

Ковић објашњава да је Самарџић своје ставове исказивао на друштвеним мрежама, подржавајући поруке спорног садржаја.

- Ово је прва кривична пријава за порицање геноцида у НДХ од 1945. године до данас - каже за наш лист проф. Ковић. - Начелно је важно да знамо да ли у нашој земљи некажњено може да се каже да смо заслужили злочин у Јасеновцу. Кривична пријава против Самарџића поднета је и због јавног позива на прогањање, хапшење и убијање политичких противника у Србији, по угледу на Голи оток, као и због слављења и правдања хрватске "Олује", у којој су Срби убијани, пљачкани и протерани. Пријава је поднета и због Самарџићевог јавног подстрекавања мржње, дискриминације и насиља против српског народа.

Ковић наводи и да овом кривичном пријавом, после пола века одужујемо дуг безименој покланој деци у Јасеновцу, на Козари, Старој Градишци и Пребиловцима, које нема ни у једном списку.

- У времену обнове проусташких идеја и праксе у Хрватској, БиХ, па и у Црној Гори, у доба опште ревизије наше историје и ревизије резултата Првог и Другог светског рата, више не можемо да ћутимо - наглашава Ковић. - Грађани наше земље треба да знају да на основу Кривичног законика имају право и обавезу пред нашим мученичким прецима да спрече и зауставе порицање геноцида над српским народом.

И ОДБИЈАЊЕ ШАЉЕ ПОРУКУ

ПРОФЕСОР Ковић истиче да је кривична пријава поднета државном тужиоцу, који може да је прихвати или одбије.

- А чак и ако је одбије, ми ћемо тачно знати на чему смо - да свако у нашој земљи може да каже да смо заслужили Јасеновац - истиче Ковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)