ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА ОД 1. ОКТОБРА: У Србију стигло 344.000 доза средства против најмасовније сезонске заразе, почела дистрибуција

Б. Р.

29. 09. 2020. у 10:00

ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА ОД 1. ОКТОБРА: У Србију стигло 344.000 доза средства против најмасовније сезонске заразе, почела дистрибуција

Стране вакцине стигле у Београд / Фото И. Маринковић

СВИХ 344.000 доза вакцине против грипа, које су стигле у Србију у првом контингенту, биће испоручено институтима и заводима за јавно здравље најкасније до сутра.

Одатле вакцине преузимају домови здравља, у којима, према најави Министарства здравља, од 1. октобра почиње имунизација против грипа о трошку осигурања. Биће, вероватно, и оних установа које ће почетак имунизације одложити за понедељак.

То су четворовалентне вакцине два страна произвођача које је набавио Републички фонд за здравствено осигурање, а намењене су за децу, хронично оболеле, старије од 65 година, запослене у здравству... Иако је у првој тури набављено 20 одсто вакцина више него за прошлу сезону, очекују се и додатне дозе, како оне које је са страним произвођачима уговорио РФЗО, тако и домаћа вакцина из "Торлака", који би за ову сезону могао да произведе око 200.000 доза.

- Министарство здравља је у складу са актуелном пандемијом вируса корона, као и повећаним потребама и интересовањем грађана, ове године обезбедило рекордан број вакцина против грипа - више од 500.000 доза, делом од Института "Торлак", а делом од страних добављача - саопштило је у понедељак ово министарсто.

Дистрибуција цепива је почела у понедељак. Највише вакцина, као и обично, добија Београд. Заводу за јавно здравље у престоници биће испоручено у овој тури 400 вакцина за имунизацију деце старости од шест до 36 месеци и 72.200 доза за заштиту одраслих. Велика испорука иде и у Војводину, где је за тамошњи Завод за јавно здравље опредељено 200 вакцина за најмлађе и 38.100 за одрасле. Трећи по количини планираних доза је Шабац, ка којем се усмерава 18.960 вакцина, а наредни Ниш са 200 доза за децу до три године и 18.560 за одрасле. И Шумадијски, Зајечарски са Борским, Расински, Златиборски, Јужнобанатски, Јужнобачки и Сремски округ добијају од 10.470 до 15.530 доза. Обезбеђено је и 4.200 доза за српске енклаве на КиМ.

Још је рано за прогнозе каква би сезона грипа могла да буде, али циљ је да се заштити што више људи, посебно оних из ризичних категорија, код којих инфлуенца може да доведе до озбиљних компликација. Вакцинација почиње на време, чак и раније него претходних сезона.

- Подаци са јужне полулопте показују да грип није достигао неки посебан ниво заражавања, нити је било тешких клиничких слика - каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

- На основу тог искуства, ни ми не би требало да имамо повећано оболевање од грипа.

ПРВО КОД ИЗАБРАНОГ ЛЕКАРА

ГРАЂАНИ који по основу старости или болести имају право на бесплатну заштиту од грипа треба да се јаве својим изабраним лекарима. Иначе, имунитет се развија три-четири недеље након вакцинације. У складу са договором министарстава здравља и рада, ове недеље ће отпочети и дистрибуција пнеумокок вакцине установама за смештај одраслих и старих. Она штити од бактеријске упале плућа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)