ОСВЕТЉЕЊЕ У БОЈАМА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ: Министар Зоран Ђорђевић најавио сређивање спомен костурнице на Виду

Ј. Ж. С.

28. 09. 2020. у 15:35

ОСВЕТЉЕЊЕ У БОЈАМА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ: Министар Зоран Ђорђевић најавио сређивање спомен костурнице на Виду

Фото: Министарство РЗБС

СПОМЕН - костурница на острву Видо ће бити комплетно довршена у складу са оригиналним пројектом, уређена и осветљена, а имаће и сталну изложбу о страдању српске војске током и после Албанске голготе и стравичног умирања на Крфу и Виду у Првом светском рату.

Маузолеј ће бити и комплетно довршен постављањем бронзаних статуа српских војника на улазу, према оригиналном пројекту архитекте Николаја Краснова из 1938. године, најавио је Зоран ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Према његовим речима, фасада маузолеја ће бити комплетно очишћена и сређена, а уредиће се и обновити прилазне стазе. Спомен - костурница, Морнарички крст поред ње и комплетан прилаз биће осветљени најквалитетнијом расветом, која ће се компјутерски подешавати. Осветљење ће бити беле боје свакодневно, док ће бити у бојама српске тробојке када су наши државни празници.

- Када државна делегација Србије буде долазила на Видо да ода почаст нашим јунацима, осветљење ће бити црвено као симбол крви коју су наши војници пролили у Првом светском рату за Србију - рекао је Ђорђевић.

Како је министар навео, израда и постављање статуа и уређење маузолеја и простора око њега требало је да буде ове године, али су пандемија корона вируса и затварање граница то одложили за почетак следеће године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)