ОД ПОЈАВЕ КОВИДА ТЕЖЕ ДОЛАЗЕ НА ПРЕГЛЕДЕ Два милиона становника Србије има болести срца

Б.Р.

28. 09. 2020. у 12:30

ОД ПОЈАВЕ КОВИДА ТЕЖЕ ДОЛАЗЕ НА ПРЕГЛЕДЕ Два милиона становника Србије има болести срца

Фото: А. Станковић

КАРДИОВАСКУЛАРНЕ болести у свету има више од две милијарде људи, а готово 20 милиона особа премине од болести срца и крвних судова.

У Србији око два милиона људи има кардиоваскуларне болести, а сваке године више од 50 хиљада изгуби битку са овим болестима. Оваква статистика, позиционира болести срца и крвних судова на водеће место по обољевању и умирању, како у Србији, тако и у свету.

Последњих шест месеци, многобројним кардиоваскуларним пацијентима здравствено стање додатно компликује и епидемија коронавируса, због отежаног приступа редовним контролним прегледима и дијагностичким процедурама, али и зато су што каридоваскуларни пацијенти једна од најугроженијих категорија становништва када је у питању овај вирус.

Удружење "Моја друга шанса", које се бори за бољи статус пацијената који су преживели најтежу кардиоваскуларну болест - инфаркт срца, покренуло је пројекат "Покуцај, ми смо ту" и већ месецима заједно са лекарима кардиолозима, организује онлине саветовалишта за све кардио пацијенте у Србији. До сада је реализовано 12 саветовалишта, која се реализују сваког четвртка од 10 до 11 сати на Yоутубе каналу "Покуцај, ми смо ту".

За претходних 12 саветовалишта, на којима је учествовало више од 20 лекара и пацијената/чланова удружења, добијено је готово 1.000 питања пацијената и чланова њихових породица, више десетина хиљада људи је пратило саветовалиште и пружен је велики број корисних савета и информација.

- С обзиром на то да ситуација са корона вирусом и даље не јењава, удружење и лекари наставиће са организацијама онлине саветовалишта и током јесени. Планирамо да до краја године реализујемо још 14 онлине саветовалишта, у сада већ традиционалном термину, четвртком у 10 сати.Желимо да о болестима срца причамо не само једном годишње, 29. септембра, на Светски дан срца,већ што чешће, што више и са што више позитивних, превентивних и правих порука од стране лекара и пацијената који су преживели инфаркт, како бисмо едуковали наше суграђане и смањили лошу статистику. Поред саветовалишта направили смо и апликацију за пацијенте "Откуцаји", која је доступна на дигиталним платформама (Гоогле и Аппле сторе) и може бесплатно да се преузме. Апликација је замишљена као свеобухватна помоћ пацијентима у примени терапије и праћењу општег стања. Зато позивам све пацијенте да је преузму, јер све информације које се уписују могу олакшати комуникацију са лекарима, а такође лекарима би те информације значиле у даљем лечењу и праћењу пацијената - истакао је Иван Тојагић, председник удружења "Моја друга шанса.

Учесник онлине саветовалишта и председник Удружења коронарних јединица Србије, проф. др Горан Давидовић, кардиолог у Клиничком центру Крагујевац напомиње да су саветовалишта намењена пацијентима који су преживели инфаркт миокарда, али и онима који су у повећаном ризику да га добију.

- Циљ нам је да грађанима у време када је ограничен приступ здравственим установама, пружимо подршку и омогућимо што бољу едукацију о самој болести, начину лечења, али и о значају промене стилова живота, како би што боље држали своју болест под контролом. Досадашња онлине саветовалишта показала су велику потребу за овом врстом комуникације и размене мишљења, те стога верујем да ћемо са нових 14 саветовалишта успети да помогнемо свим заинтересованима пацијентима да превазиђу здравствене проблеме у ово специфично време епидемије. Борба против кардиоваскуларних болести у нашој земљи дуго траје и мислим да је дошао тренутак да управо променом нивоа свести и мерама превенције покушамо да предупредимо велики број смрти од ових болести, јер је то суштина свега овога што ми данас организујемо и о чему причамо- каже проф. др Давидовић.

Да су саветовалишта постала значајна како за пацијенте тако и лекаре, појашњава и др Зорица Савовић, кардиолог у Клиничком центру Крагујевац, која је са гледаоцима успоставила сличну комуникацију као да је са њима у амбуланти. Она каже да је овакав вид комуникације постао неопходан и прихватљив, јер пацијенти могу да се припреме и поставе питања која можда ни би имали прилике да поставе на прегледу у амбуланти.

- Пацијенти морају да поставе своје циљеве у лечењу, најпре да задрже проходност стентова лековима, да не дозволе напредовање атеросклерозе на другим коронарним судовима и спрече следећи инфаркт, да строжије регулишу притисак, шећер, масноће, тежину, да се рекреирају, пазе на исхрану, не пуше. Када причамо о коронарној болести најчешће мислимо о атеросклеротичном плаку који ће направити ангину (прединфарктно стање) или инфаркт. Кад нам се у амбуланту јави уплашени пацијент са боловима у грудима, прво им објаснимо која је вероватноћа да имају коронарну болест на основу присутних фактора ризика - повишене масноће, шећер, висок и недовољно лечен притисак, гојазност, пушење, стрес, коронарна болест у породици. Више фактора ризика, већа је вероватноћа да бол у грудима настао нагло, на напор, стрес, шири се према врату, рамену, уз хладан зној, заправо представља почетак инфаркта. Сличну клиничку манифестацију даје скок притиска, желудачна кила, упала мишића. Иако у тренутку прегледа пацијент нема јасно ангинозне тегобе, а има већи број фактора ризика треба му развисти свест о томе да је лако"прећи" црту ако се озбиљно не позабави својим здрављем - објаснила је др Савовић.

ПИТАЊА МЕЈЛОМ

На сваком онлине саветовалишту учествује кардиолог, који ради у коронарној јединици и представник Удружења "Моја друга шанса", који дају савете и одговарају на питања пацијената. Питања се могу постављати на маил: mojadrugasansa@gmail.com и на Facebook страници удружења "Моја друга шанса". Сви грађани могу уживо да прате програм путем Youtube канала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)