СЛОВЕНИЈА НАС ЈЕ СТАВИЛА НА ЗЕЛЕНУ ЛИСТУ, а ево у које још земље региона можемо да путујемо и под којим условима

Novosti online

28. 09. 2020. у 10:42

СЛОВЕНИЈА НАС ЈЕ СТАВИЛА НА ЗЕЛЕНУ ЛИСТУ, а ево у које још земље региона можемо да путујемо и под којим условима

Фото ЕПА

ЗБОГ повољније епидемијске ситуације у Србији, поједине државе региона ублажавају услове уласка у земљу за наше држављане.

Од данас за улазак у Словенију нашим држављанима није потребан негативан пи-си-ар тест.

 

Словенија

Држављани Србије у Словенију могу да уђу без посебних услова.

Србија се од данас налази на зеленој епидемијској листи, што значи да нашим држављанима није потребан негативан пи-си-ар тест при уласку у Словенију.

 

Црна Гора

За улазак у Црну Гору држављанима Србије је потребан негативан пи-си-ар тест, позитиван серолошки тест на антитела класе ИгГ или негативан резултат серолошког теста на антитела класе ИгМ (ЕЛИСА тест).

Тест не сме бити старији од 72 сата и мора бити обављен у регистрованој лабораторији.

 

Босна и Херцеговина

Без посебних услова држављани Србије могу да уђу и у Босну и Херцеговину. Није потребно пи-си-ар тестирање, а иста правила важе и за држављане Хрватске и Црне Горе.

Другим страним држављанима је за улазак у БиХ потребан негативан пи-си-ар тест.

 

Аустрија

Држављанима Србије, који немају регулисан боравак, није дозвољен улазак у Аустрију, осим у посебним случајевима за које постоје оправдани разлози, као што су потребе хитног здравственог лечења, одређених породичних разлога и друго, уз прилагање одговарајућих доказа.

Држављанима Србије, који имају регулисан боравак, а који долазе са подручја са повећаним ризиком од ковида 19, међу којима је и Србија, дозвољен је улазак у Аустрију, при чему је потребно да имају здравствену потврду на немачком или енглеском језику, не старију од 72 сата, која потврђује да је пи-си-ар тест негативан.


Уколико наведена лица не поседују негативан тест, изриче им се десетодневна самоизолација и обавезна су да у року од 48 часова обаве тестирање о сопственом трошку. Самоизолација се окончава по пријему негативног теста.


Хрватска

Држављани Србије могу да уђу у Хрватску уколико имају регулисан боравак уз обавезан здравствени надзор, 14-дневну самоизолацију. Ова мера се може скратити на седам дана ако лице о свом трошку уради тест по уласку у Хрватску и исти буде негативан.


Лица која путују због туристичких или других привредних интереса, школовања, неодложних разлога (поседују некретнине у Хрватској) или других личних неодложих разлога, могу ући у Хрватску без обавезе самоизолације уз поседовање негативног теста, не старијег од 48 сати.

Бугарска

За улазак у Бугарску, држављанима Србије није потребан негативан пи-си-ар тест, а иста правила се односе и на држављане земаља Европске уније и Шенгенског споразума.


Грчка

Држављани Србије не могу ући у Грчку. Изузетак су држављани Србије који имају регулисан боравак у Грчкој или некој од земаља ЕУ или Шенгена, као и посебне категорије грађана – возачи камиона, студенти, сезонски радници у пољопривреди и особе које добију одобрење од Амбасаде Грчке у Београду.

 

Мађарска

Држављанима Србије је од 1. септембра забрањен улаз у Мађарску, уколико је у питању туристичка посета.

Улазак у Мађарску у приватне сврхе је могућ само на основу добијене сагласности од мађарске полиције. Захтев се подноси преко сајта www.полице.ху, на мађарском или енглеском језику. Уз молбу се прилажу докази о разлозима путовања.

Особама којима се одобри улазак биће одређен карантин у трајању од 14 дана, а који се може завршити уз два негативна пи-си-ар теста о личном трошку.


Северна Македонија

За улазак у Северну Македонију држављанима Србије је потребан негативан пи-си-ар тест.

Приликом уласка, путници попуњавају изјаву са личним подацима, подацима о месту и трајању боравка у Северној Македонији.

Тест није потребан деци млађој од десет година.


Албанија

Држављани Србије у Албанију могу да уђу без посебних услова. За улазак у Албанију није потребно пи-си-ар тестирање.

Иста правила важе и за друге стране држављане.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)