ЂОРЂЕВИЋ: Надзор над радом Центра за социјални рад у Зајечару

Танјуг

27. 09. 2020. у 15:21

ЂОРЂЕВИЋ: Надзор над радом Центра за социјални рад у Зајечару

Танјуг

МИНИСТАР за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић наложио је да се изврши хитан надзор над стручним радом Центра за социјални рад у Зајечару у организовању помоћи и подршке малолетној Н.С. и њеној породици.

Ђорђевић је то наложио поводом, како се наводи у саопштењу ресорног министарства, неистинитих и нетачних објава на друштвеној мрежи Фејсбук, објављених 24. септембра, и других објава наредних дана о наводној отмици и продаји малолетне Н.С. из Зајечара.

Истиче се да је Ђорђевић, у складу са својим овлашћењима, наложио да се изврши хитан надзор у циљу заштите најбољег интереса детета, утврђивања чињеничног стања и спречавања даљих непримерених радњи, коментара и изношења непроверених и нетачних тврдњи.

Како се наводи, надлежни су у обавези да без одлагања, изврше надзор и извештај доставе министру на увид како би се даље поступало у складу са законом и овлашћењима.

Подсећа се да је, према Породичном закону, јавност искључена из поступка решавања породичних односа и додаје да се из тог разлога не смеју износити подаци и информације о малолетном детету и његовој породици.

"Изношењем непроверених и неоснованих тврдњи угрожава се личност малолетног детета, његов најбољи интерес, угрожава се процес заштите малолетног детета, здравље и безбедност. Јавним изношењем података и упућивањем на фотографије детета угрожава се и приватност детета и то представља кршење законских прописа и обавезе о чувању тајности података о деци која су у поступку заштите", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да се на основу одлуке суда поступа у случајевима измештања деце из породица као и одузимања родитељског права, у складу са прописима, те да Министарство за рад не сме утицати на рад првостепеног органа, органа старатељства, у доношењу одлука.

Додаје се да то министарство у сличним случајевима решава по жалби и решава о предмету у другостепеном поступку, као и да врши контролу над радом центара за социјални рад.

"Неистините тврдње, изношење непроверених чињеница и неоснованих оптужби на рачун радника Центра за социјални рад ''Зајечар'' у Зајечару угрожавају кредибилитет запослених у центрима за социјални рад, како професионални тако и лични, безбедност запослених у том центру, ствара се атмосфера ''линча'', изазива паника и узнемирење јавности", пише у саопштењу.

У циљу заштите најбољег интереса детета, али и запослених у систему социјалне заштите ресорно министарство апелује на јавност да се суздрже од даљих непримерених коментара и изношења непроверених информација.

Безбедност детета и обезбеђивање свих услова за здраво, срећно одрастање и безбрижно детињство је приоритет рада ресора којим руководи министар Ђорђевић, додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)