МИНИСТАР ЛОНЧАР: Грађани ће моћи да БИРАЈУ ВАКЦИНУ, ако буде више цепива која испуњавају услове

Novosti online

27. 09. 2020. у 11:26

МИНИСТАР ЛОНЧАР: Грађани ће моћи да БИРАЈУ ВАКЦИНУ, ако буде више цепива која испуњавају услове

КП.РУ

ВАКЦИНА коју Србија буде увезла и коју као држава будемо препоручили биће сасвим сигурно безбедна.

Ако буде више цепива које испуњавају све услове и стандарде и могу да се региструју у нашој агенцији за лекове, набавићемо их све, па ће онда грађани моћи да бирају коју вакцину желе, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Он је рекао да је у овом тренутку доста произвођача у трећој фази тестирања вакцине, али да ће се тек у наредном периоду видети која од њих ће забележти успех.

- У Европи и у свету, као и код нас, псотоје тачно одређени прописи који се морају испунити да би се нека вакцина регистровала. Максимум који свака вакцина мора да прође су те три фазе испитивања. То је период када добровољцима дате вакцину и пратите њихову реакцију. Видели смо да је код вцакцине "Астра Зенека" дошло до неких нежељених дејства, па је истраживање у једном периоду прекинуто. Не знамо шта ће се десити ни са другим вакцинама, према томе, морамо ићи корак по корак и пратити све - рекао је Лончар.Ако у неком моменту буде на располагању више вакцина, како каже, иће ће се на то да их набавимо све.

- У Србији имате људе који кажу: "Нећу да примим кинеску вакцину", други кажу неће руску. Из тог разлога полушаћемо да набавимо све вакцине које буду испуњавале услове, да их грађани Србије имају све - истакао је он.

КАСНО ЗА КИНЕСКО ИСПИТИВАЊЕ

ЛОНЧАР је рекао и да Србија није учестоввоала у клиничком испитивању кинеске вакцине јер им потребна документација није достављена на време.

- Постоје услови који морају да се испуне да би Србија у томе учествовала. Нашој Агенцији за лекове је потребно доставити велики број података и о вакцини, и о вему другом што је прописано. Међутим, то није стигло на време и мислим да је сада већ и касно за то - рекао је Лончар.

Додао је да нико не жели да се игра овако озбиљном ствари као што је набавка вакцина.

- Ове ће све да прође и нико од нас не жели, посебно ја, да сутра, када више не будем министар, дођем у ситуацију да се неком, не дај боже, јаве неки нежељени ефекти или да се докаже да није испоштована процедура. Не желим то да оставим иза себе - нагласио је Лончар.

Грађани ће, навео је, моћи да бирају и вакцину против сезонског грипа.

- Имате људе који су рекли када смо увозили вакцину за сезонски грип "Немамо неки податак да она не ваља, али више верујемо "Торлаковој". Ето, ми смо активирали производњу у "Торлаку", тако да ће бити и она из Европе и "Торлакова", па ће људи сами да изаберу - истакао је Лончар.

АНТИТЕЛА КОД НЕКИХ НЕСТАЛА ВЕЋ ПОСЛЕ МЕСЕЦ ДАНА

Да нису безбедни ни они који су прележали корону јер антитела нестају врло брзо, нагласио је Лончар.

- Има доста оних који су прележали корону и већ после месец дана, месец и нешто дана већ немају антитела. С друге стране, имате оне који су већ два пута имали корону и клиничку слику.

Рекао је да је једини спас против короне засад ношење маске, дистанца и прање руку.

- То је засад једино што је поуздано и што даје резултат. Једино то спречава ширење вируса, а када нема ширења вируса, онда нема ни оболелих, ни људи у болницама, на респираторима ни оних који умиру - закључио је Лончар.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)