НОВА ПРЕДВИЂАЊА ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА: Сада смо у трећем таласу епидемије - а ево када нас очекује нови пик (ГРАФИКОН)

Новости онлајн

26. 09. 2020. у 23:54

НОВА ПРЕДВИЂАЊА ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА: Сада смо у трећем таласу епидемије - а ево када нас очекује нови пик (ГРАФИКОН)

Фото: Принтскрин Happy TV

ПРОФЕСОР Петар Кочовић објаснио је да нас нови пик корона вируса очекује око 1. новембра, а да се сада налазимо у трећем таласу јер смо из другог изашли 13. септембра.

- Трећи талас је у Србији почео 14. септембра, а прошао је мали број дана да би могли прецизније да кажемо када ће да се заврши овај трећи талас. Али, ми, за разлику од других земаља у Европи, можемо да уживамо у благодети малог броја заражених на дневном нивоу. Некако, можемо да будемо опуштенији, али то не значи да не треба да поштујемо епидемиолошке мере - изјавио је Кочовић.

Како додаје, постоје ствари које би могле да доведу до повећања броја заражених.

- Ипак нисмо заштићени од контаката са људима који долазе из земаља где је зараза велика. То су Велика Британија, Француска, Чешка, Мађарска, Црна Гора, Израел... Та чињеница, као и наступајуће славе, почетак наставе на универзитетима, као прелазак кафићима са рада на отвореном у затворени простор, могла би да доведе до повећања броја заражених - истакао је он.

- Пик овог трећег таласа би могао да се очекује око 1. новембра. Али, до око 10. октобра би овај тренд мало заражених могли да задржимо. Становници Србије су показали да могу да се придржавају медицинских препорука и ако се настави тај тренд, ми смо добри - тврди Кочовић.

Он је додао и да се очекује да трећи талас буде слабији од другог, "али ко зна, чекамо развој догађаја", закључује професор.

Професор Кочовић је данас објавио нови инфографик са бројем заражених у претходних 14 дана на 100.000 становника за подручје бивше Југославије и појединих суседа.

- Тај график поредставља прошлост, док Гаус представља будућност. Када упаримо податке, то је као вожња аутомобила: кад гледамо кроз ветробранско стакло - ми гледамо у будућност (Гаус). Када гледамо кроз реторвизоре - ми гледамо у прошлост (ЕЦДЦ методологија). Када упаримо ова два - онда можемо да добијемо прогнозу која не мора да буде тачна - објаснио је Кочовић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Amarcord

27.09.2020. 00:31

Каква црна Гаусова расподела када епидемија деловањем мера заштите и променама понашања није "препуштена самој себи" па нема ни тзв. природне расподеле. Никакви "таласи" у Гаусовој расподели не постоје! Докле више трућања оваквих "пара" и "квази" научних "зналаца" ??

peđa

27.09.2020. 05:26

APSOLUTNO SVE "prognoze" koje je obznanio ovaj čovek (dovoljno je malo pretražiti njegovo prezime od juna na ovamo), pokazale su se kao kompletno pogrešne, te me zaista zanima ko ga medijski forsira, i zašto...