ТРАЖЕ РАЗВОД О ТРОШКУ ДРЖАВЕ: Бесплатног адвоката добило 132 грађана, савете њих на стотине, најчешће их муче породични спорови

Екипа "Новости"

27. 09. 2020. у 11:00

ТРАЖЕ РАЗВОД О ТРОШКУ ДРЖАВЕ: Бесплатног адвоката добило 132 грађана, савете њих  на стотине, најчешће их муче породични спорови

Илустрација / Фото Depositphotos

НАЈВИШЕ грађана током прве године примене Закона о бесплатној правној помоћи тражило је про боно услуге у породичним споровима - приликом развода брака, поверавања деце, давања издржавања...

Ово показују подаци локалних самоуправа и адвоката, а немали број обраћао се и због насиља у породици, каже за "Новости" Биљана Бјелетић, члан Управног одбора Адвокатске коморе Србије (АКС).

- Можемо рећи да је закон заживео, а ситуација би била још боља да није било епидемије ковида и ванредног стања, када је грађанима био ограничен приступ локалним самоуправама. На основу прелиминарних извештаја, према подацима АКС, до 1. јула грађани су поднели 674 захтева за заступање, од чега 447 за постављање адвоката. Браниоца је добило њих 132, одбијених је било 45, а одустало је 16. По осталим захтевима поступала је локална самоуправа - каже Бјелетић.

Процедура налаже да се грађани којима је потребан правни савет или помоћ обраћају прво надлежним службама у општинама и градовима, које врше тријажу ко испуњава услове, као и да ли помоћ може да му пружи локална самоуправа или ће захтев проследити адвокатима. Пошто захтев буде одобрен, овлашћена особа у локалној самоуправи позива кол-центар АКС, који је, иначе, успостављен 14. септембра, и од тада је одобрено 45 захтева за заступање.

Право на бесплатну правну помоћ имају корисници социјалне помоћи и они који би плаћањем судских трошкова то постали, као и рањиве групе, као што су особе са инвалидитетом, расељена лица, жртве насиља, азиланти, припадници ЛГБТ популације, без обзира на материјално стање.

За пружање бесплатне правне помоћи регистровано је 150 од 165 општина и 3.905 адвоката (45 одсто од укупног броја). Запослени у локалним самоуправама који одлучују о захтевима прошли су обуку Министарства правде.

ЗАХТЕВИ

ЗАКОН је почео да се примењује 1. октобра 2019, а само за првих пола године број тражилаца, како је тада саопштило Министарство правде, премашио је 15.000. Одобрена су 1.902 захтева. Већини корисника потребну помоћ пружиле су надлежне службе у локалним самоуправама.

- Адвокатска комора је упутила допис општинама да заједнички организујемо службе за пружање правне помоћи и за пружање бесплатних правних савета, и неке су показале интересовање, а у Панчеву то већ функционише, у оквиру другог пројекта - каже Бјелетић.

ЈЕДНОГОДИШЊА пракса показала је да неке ствари ипак треба прецизирати и изменити подзаконским актима. На пример, сада није регулисано ко плаћа вештаке, што је посебно важно у породичним или радним споровима. Закон о парничном поступку наводи ко има право на плаћене таксе и вештачења, али се то у пракси готово никад не примењује, констатује наша саговорница и додаје да би то требало прецизирати у оквиру прописа везаних за бесплатну правну помоћ. Јер, илузорно је очекивати да странка која нема пара за адвоката има за вештака.

Такође, није решено ни плаћање привременог заступника у случајевима када је тужена страна на непознатом пребивалишту, па јој се мора одредити привремени заступник. Проблем је, каже Бјелетић, и када корисник има спор ван места пребивалишта, па треба платити и њему и адвокату трошкове пута.

Илустрација / Фото Depositphotos

- Према извештајима локалних самоуправа, грађани и даље нису довољно информисани ко и у којим ситуацијама има право на бесплатну правну помоћ. Такође, о квалитетној помоћи не можемо причати уколико локална самоуправа одобри захтев за помоћ и напише тужбу, али упути странку да сама себе заступа пред судом и не испрати процес до краја. То се дешава у ситуацијама када локалне самоуправе процене да немају довољно новца да суфинансирају услуге адвоката - објашњава Бјелетић.

Она додаје и да би требало размотрити одредбу по којој само дипломирани правници из локалних самоуправа заступају странке у управним поступцима. Према подацима који су стигли до Адвокатске коморе, безмало милион грађана има проблем са утврђивањем времена и места рођења, а општине немају капацитете за тако велики број предмета.

ЗАЈЕДНИЧКА СЛУЖБА

ПРОБЛЕМИ настају када општине немају дипломиране правнике као овлашћена лица за пружање бесплатне правне помоћи, нити имају новца да организују те службе, кажу у Адвокатској комори Србије. Зато АКС препоручује да се више локалних самоуправа удружи и формира заједничку службу. Такође, како кажу, у Новом Саду имају свој Биро за бесплатну правну помоћ и нису заинтересовани за сарадњу са адвокатима.

Иначе, од дана када је почео да се примењује Закон, Бироу за пружање правне помоћи у Новом Саду обратило се 5.678 грађана, најчешће ради усмених правних савета, да им напишу тужбене захтеве у области породичног права, заштите од насиља у породици, радног права и имовинско-правне захтеве. Помоћ су тражили и за писање противтужби, одговора на тужбу, жалби, предлога за извршење, кривичне пријаве...

Службе правне помоћи београдске општине Чукарица од почетка године упућено је 2.000 захтева. Грађани су тражили помоћ из свих области, пре свега из породичног, радног, облигационог и социјалног права. И општина Нови Београд примила је око 2.000 захтева за пружање помоћи у вези са вршењем родитељског права, око састављања тужби за развод, издржавање, против насиља у породици, за издржавање деце, накнаду штете... Општини Звездара је само 17 грађана поднело захтеве за пружање бесплатне правне помоћи, а њих девет је остварило то право.

На врата Службе за пружање правне помоћи врањске Градске управе за годину дана закуцало је близу 500 грађана, каже начелник службе Ненад Стајић. Званичних захтева било је тек педесетак, док су остали углавном добијали смернице и савете.

И Канцеларији за бесплатну правну помоћ у Краљеву највише грађана обраћало се за помоћ у вези са брачним, породичним и радним односима, остваривањем права из социјалне заштите, као и због принудне наплате у извршном поступку. Укупно је одобрено 36 захтева, 26 је упућено адвокату.

Одељењу правне помоћи у Крагујевцу поднета су 284 захтева, највише у вези са разводима, поверавањем и издржавањем деце, утврђивањем ванбрачне заједнице, и извршним поступцима због дуговања банкама или за комуналије. Дата су 2.353 правна савета, каже начелница Биљана Катушић.

Више од 300 писаних поднесака и још више усмених обраћања забележила је Служба за бесплатну правну помоћ Крушевца. Осим породичних односа, грађани су тражили и савете око остваривања заштите права потрошача, управног права и примене закона о становању, каже Светлана Марковић, шеф Службе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)