ПЕНЗИОНЕРИ БИ БЕСПЛАТНО У БАЊЕ МОГЛИ КРАЈЕМ ОКТОБРА: Ево шта су услови

Новости онлине

26. 09. 2020. у 14:27

ПЕНЗИОНЕРИ БИ БЕСПЛАТНО У БАЊЕ МОГЛИ КРАЈЕМ ОКТОБРА: Ево шта су услови

Фото П.Милошевић

ПРВИ пензионери могли би у неку од бања у Србији на бесплатан опоравак крајем октобра.

 Предуслов за то је да су прошли конкурс који је расписао Фонд за пензијско и инвалидско осигурање, то јест да су испунили све услове, а пре свега да им просечна пензија не прелази 27.775 динара.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање кажу да ће прелиминарне ранг-листе пензионера који су испунили услове за коришћење права на бесплатну рехабилитацију по овогодишњем огласу бити објављене 29. септембра 2020. Приговоре је могуће уложити до 6. октобра 2020, након чега следи решавање по приговорима. Коначне ранг-листе биће објављене 14. октобра 2020., пише "Политика".

Након објављивања коначних ранг-листа, лекарска комисија одређује у коју бању ће сваки корисник бити упућен, а након завршетка рада лекарске комисије, следи потписивање уговора са бањама и рехабилитационим центрима и упућивање корисника на бесплатну рехабилитацију, кажу у фонду.

Упитани да ли би цела ствар око одласка којим случајем могла да се пролонгира због ковида и најаве грипа од октобра, у ПИО објашњавају да су рехабилитациони центри дужни да се приликом пријема корисника придржавају свих препорука Кризног штаба.

Када је реч о пензионерима који добију "зелено светло" за одлазак на бесплатни опоравак, али из неког разлога не могу да реализују пут, у обавези су да о томе обавесте Фонд ПИО и установу у коју су упућени на бесплатан опоравак.

Уколико им се здравствено стање побољша, то јест уколико буду у могућности да искористе право на бесплатну рехабилитацију, могу се јавити надлежној филијали фонда и накнадно искористити то право у неком другом термину, кажу у ПИО.

На основу висине издвојених средстава за бесплатну рехабилитацију, требало би да на опоравак у неку од српских бања ове године оде 14.229 пензионера. А право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима током 2020. године, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија који имају пребивалиште на територији Републике Србије.

У бесплатну рехабилитацију укључени су трошкови превоза у висини цене аутобуске, односно возне карте другог разреда. Фонд ће сносити трошкове превоза и боравка за пратиоца детета које користи породичну пензију по основу неспособности за самосталан живот и рад, као и за пратиоца слепог пензионера који је остварио право на рехабилитацију о трошку фонда, пише Јасна Петровић-Стојановић за "Политику".

Право на бесплатну рехабилитацију имају сви корисници пензија који, осим примања које је ниже од 27.775 динара, немају друга лична примања. Исто важи и за пензионере који су то право остварили применом домаћих прописа и на основу међународних уговора, под условом да збир тих пензија не прелази горе наведени износ.

Чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење овог права. Ранијим правилником за бесплатан опоравак могао је да се пријави сваки пензионер који пет година није користио ово право. Од ове године то право ће моћи да искористе само једном док су у пензији.

Разлог је, како објашњавају у ПИО фонду, да се омогући што већем броју пензионера да оду на бесплатну рехабилитацију. Друга новина за пензионере јесте и да се ранг-листа за опоравак о трошку ПИО фонда сада утврђује према врсти пензије – старосна, инвалидска, породична – а до сада су се утврђивале по категоријама осигураника и у свакој категорији по врсти права.

Дакле, новим правилником обезбеђена је равномерна расподела новца за рехабилитацију, без обзира на категорију пензионера, као и усмерење средстава за друштвени стандард према корисницима са најнижим пензијом.

(Политика)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)