АПОТЕКАРИ ПОСТАЈУ САВЕТНИЦИ ЗА ДИЈАБЕТЕС: Пројекат поводом Светског дана стручњака за фармацију

Б. Р.

25. 09. 2020. у 16:12

АПОТЕКАРИ ПОСТАЈУ САВЕТНИЦИ ЗА ДИЈАБЕТЕС: Пројекат поводом Светског дана стручњака за фармацију

Фото Танјуг

ФАРМАЦЕУТСКА комора Србије, 25. септембра, на Светски дан фармацеута, у оквиру пројекта "Увођење стандардизоване фармацеутске услуге оболелима од дијабетеса у апотекама", доделиће прве потврде о успешно завршеном програму.

Све услове из прве стандардизоване услуге која се спроводи у апотекама добило је 49 фармацеута, као и 13 апотека.

Фармацеути који су у претходном период испунили све предвиђене услове добиће беџ са натписом "Саветник за дијабетес", а уколико два фармацеута из једне апотеке добију ову потврду, апотека у којој раде, стиче право на сертификат који указује да у тој апотеци пацијенти оболели од дијабетеса могу добити саветовање кроз стандардизовану фармацеутску услугу.

Овај пројекат је покренут како би се пацијентима указало на важност добре контроле дијабетеса, али и да би се особама које су у ризику за развој ове болести скренула пажња да до ње ипак не дође.

Сваки дан фармацеута у Србији обележава око 7.000 стручњака овог профила, који су партнери пацијентима, другим здравственим професионалцима, креаторима политике и доносиоцима одлука са заједничком визијом бољег здравља."Улога фармацеута у трансформацији глобалног здравља",овогодишњи је слоган којим се прославља Светски дан фармацеута.

- Ово је прилика да се говори о начину на који фармацеути трансформишу здравље, пружајући различите услуге у апотеци, као што су саветовање о здравом начину животу, вакцинација ради превенције болести, саветовање особама оболелим од дијабетеса, астме, у вези терапије, чиме се боље контролише њихово здравствено стање и побољшава квалитет живота. Оваквим приступом се обезбеђује висок степен јавног здравља на глобалном нивоу, као и уштеда значајних материјалних средстава која се могу преусмерити на даље унапређење и развој фармацеутске струке - каже Татјана Шипетић, директорка Фармацеутске коморе Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)