ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ: Заштитићемо сву децу у Србији и обезбедити им остваривање њихових права

Novosti online

25. 09. 2020. у 11:16

ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ: Заштитићемо сву децу у Србији и обезбедити им остваривање њихових права

Фото: Министарство за рад и социјална питања

ОСТВАРИВАЊЕ свих права детета, обезбеђивање њиховог безбрижног детињства и заштита од било ког облика насиља и злостављања, су циљеви за чије остварење се свакодневно залажемо, желећи да изградимо модерно друштво које ће напредовати у сваком смислу и својим грађанима, а пре свега деци, обезбедити боље услове за живот и лепшу будућност, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић на конференцији "Права посебно осетљивих група деце у правосудном систему Републике Србије".

Ђорђевић је подсетио да је Mинистарство припремило нацрт свеобухватног Закона о правима детета и Заштитнику права детета и да се његово усвајање очекује у што скоријем периоду, у оквиру мандата нове владе, а потом и у Скупштини Републике Србије.

- Овим законом ће се на најбољи начин омогућити промоција и унапређивање права детета у Србији, као и координација активности у њиховом остваривању и контрола органа јавне власти и других субјеката у друштву у поштовању права детета. Успостављање система правосуђа по мери најмлађих представља важан корак у остваривању и унапређивању права деце у Србији, а нарочито када се ради о посебно осетљивим групама малишана - поручио је министар.

Министарство подржава све промене чији је циљ поштовање принципа најбољег интереса детета и потпуна заштита сваког детета, поготово када су деца жртве или сведоци у кривичном поступку. Према његовим речима, подизање свести деце о њиховим правима и начинима заштите права мора се системски спроводити, јер је информисаност први, али и најважнији, корак ка остваривању и заштити права.

Сарадња са другим министарствима, правосудним системом, независним институцијама и цивилним сектором веома је важна у овом процесу и доприноси да се приступ деце правди побољша, а деца оснаже за активно деловање. Имајући у виду да је центар за социјални рад, односно орган старатељства, укључен у велики број поступака који се тичу деце, навео је да је посебно потребно ојачати сарадњу система правосуђа и система социјалне заштите и обезбедити њихово ефикасно и координирано деловање.

- Министарство је подржало и заједничку иницијативу савета за права детета и за праћење и унапређење рада органа кривичног поступка и извршења кривичних санкција према малолетницима, за оснивање посебне установе за лечење и оспособљавање малолетника у смислу члана 23. Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица“, навео је Ђорђевић.

По оцени Министарства, министар каже да оваква установа мора бити у надлежности Министарства правде и Министарства здравља, док је учешће Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у овом поступку неспорно, као и учешће Министарства унутрашњих послова и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)