ТРЕБА ПООШТРИТИ КОНТРОЛУ: Др Кон о корони у школама, систему надзора и самоизолацији

Novosti online

25. 09. 2020. у 09:48

ТРЕБА ПООШТРИТИ КОНТРОЛУ: Др Кон о корони у школама, систему надзора и самоизолацији

Foto: Printskrin Танјуг

У ПЕТ средњих школа у Београду пријављена је појава корона вируса, а купно су захваћене 24 школе.

 Рекли би да је то велики број, али битно је да се разуме да су то појединачни случајеви који су одмах затворени, деца су изолована и спречен је даљи пренос вируса – рекао је данас епидемиолог др Предраг Кон.

Он је у јутарњем програму РТС-а истакао да систем надзора за повратнике из ризичних подручја добро функционише.

- Систем је нешто што се први пут примењује и показало се да фукнционише што је најважније. Дневно имамо око четири, пет хиљада пријава. У овом тренутку је око 30.000 пријавјено до сада. На 700 оних који прођу границу један јесте сумњив и треба да се тестира, али то није мали број. Када имамо 1 на 1000 то сматрамо ванредном епидемиолошком ситуацијом. Надзор нам служи да спречимо даље преношење - рекао је епидемиолог др Кон.

Сумњивих 36 случајева има симптоме повишене температуре, тегобе кашља, а неки су имали и губитак чула. Њихово стање биће праћено и у наредном период.

Доктро Кон је рекао и да сви они који су били у ризичном контакту иду у самоизолацију.

- И сада када откривамо позитивне случајеве сви који су били у контакту иду у самоизолацију. Осим уколико су носили маске и били заштићени. Неће се пооштравати мере, требало би по мом мишљењу пооштрити контролу спровођења мера. Битно је да продужимо овако, да нам октобар буде овако прихватљив да би се извакцинисали против грипа – нагласио је др Кон.

Вакцинација против грипа треба да почне 1. октобра, капацитети су дуплирани, а биће и додатних резерви.

- Број људи који би требало да буду вакцинисани је близу два милиона. Набављено је 347 хиљада, „Торлак“ има да испоручи најпре 150 хиљада, па још 100, те ћемо укупно имати око 700 хиљада вакцина што је дупло више него што се може очекивати – рекао је епидемиолог.

Он је рекао да је за усељење студената у домове све спремно.

- Они се усељавају сада и крајем октобра, то је јако оштар систем филтрирања направљен је тако да не могу да уђу у дом пре прегледа и одлуке да ли треба да се тестирају или не, посебно они који долазе из ризичних подручја. Обезбеђено је и где ће бити смештени уколико су инфицирани – објаснио је др Кон.

Прокоментарисао је и ситуацију у региону и рекао да се „њима дешава оно што и нама у јулу“.

- Они су имали дуже одржавање мера, када се то попустило повећан је број. Очигледно је потребно време да вирус добије замах да се испољава бројкама. Све зависи искључиво од нашег понашања. Импорт не можемо да спречимо али можемо да направимо систем да се спречи даље ширење, као што смо направили – закључио је др Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)