ЛИТАР ОВОГ МЛЕКА КОШТА 2.400 ДИНАРА: Иако је скупо потпуни је хит, сточар из Димитровграда открива његове благодети

Новости онлине

24. 09. 2020. у 19:52

ЛИТАР ОВОГ МЛЕКА КОШТА 2.400 ДИНАРА: Иако је скупо потпуни је хит, сточар из Димитровграда открива његове благодети

Фото: Принтсцреен

ЛИТАР магарећег млека у Србији са фарме у подножју Старе планине кошта 2.400 динара. Иако је дупло јефтиније него у окружењу, а шест пута у односу на оно које се продаје у Европској унији, због ниске куповне моћи потражња је и даље слаба.

Управо зато породица Иванов, једна која држи фарму у околини Димитровграда, од вишка млека производи сапуне, а размишља да у будућности отпочне производњу млека у праху. На фарми тренутно је на мужи 10 магарица, а гаје и 56 магараца и 180 оваца.

- Црна, Мара и Бранка су три магарице чија се млечност посебно истиче у протеклих 60 дана. Њих три се музу сваког другог дана. Црна је у једанаестом месецу лактације, Мара у петом, а Бранка у шестом. Просек по дану је од 1,8 до 2,5 литра, односно од 5,5 до 7,5 литара њих три заједно. Ова количина млека се помузе трократно током периода од 10 до 12 сати колико проведу одвојено од пулета, које се током тог периода додатно прихрањује - прича за портал “Плодна земља” Сергеј Иванов, по звању ветеринар, али по занимању сточар који са породицом одгаја ове животиње.

Током лактације, посек на фарми “Маги” је око 70 до 80 литара помуженог млека по магарици. То је зато што музу мање од оног што оне у стварности могу да дају јер потражња за овим млеком је и даље мања од производних капацитета.

- Магарица даје млеко док год је њено пуле са њом. Ако се пуле одвоји од ње на дужи временски период, рецимо недељу или више, онда она постепено престане да лучи млеко. То је значајно разликује од краве или козе или овце. Такође, ретко која магарица се ждреби сваке године, неки просек код нас на фарми је два ждребљења у три године, док је код неких то и ређе. Зато је неопходно имати већи број магарица ако произвођач има намеру да има континуирану понуду магарећег млека на газдинству - истиче Иванов.

Млеко са фарме купују углавном гости који посете газдинство. Највише је купаца из Србије, поготово из Београда. Врло често на газдинство долазе и купци из Софије, али и Скопља. Било је и купаца из Црне Горе. Млеко најчешће купују на газдинству где имају могућност да присуствују мужи и понесу кући млеко које је измуземо пред њиховим очима.

- Ако неко не може да дође током муже, онда нађемо начин да купцу доставимо млеко. Литар млека на нашој фарми је 2.400 динара. То је цена са којом успемо да покријемо трошкове одржавања фарме, односно исхране наших животиња, као и да остваримо чист приход који је практично моја плата у висини од 300 до 400 евра месечно. То је породици главни извор прихода, али не и једини јер још увек морам да радим и друге послове док се не повећа број наших купаца. У овом тренутку потражња за магарећим млеком је још увек нижа од могућности наше фарме. Један од разлога је ниска платежна моћ наших грађана, али вероватно и неповерење, нарочито код дела људи који не живе близу и нису у могућности да присуствују мужи и купе млеко директно на фарми - каже Сергеј Иванов.

Сергеј Иванов/Фото: Принтсцреен

У Црној Гори литра магарећег млека кошта 50 евра, док у Европској унији и до 120 евра. На питање зашто је толики распон у цени наш саговорник указује да се млеко са газдинства продаје по најприступачнијој цени у региону.

- Имам информације да је и у Румунији цена магарећег млека на неким фармама приближна нашој. Сматрам да је то цена која омогућава функционисање фарме и скромну зараду, а истовремено омогућава људима да купе млеко. Проблем са високом ценом магарећег млека јесте то што се људи одлуче да купе мању количину млека и онда млеко не може да испољи своја лековита својства. Зато сматрам да цена треба да буде приступачнија како би што шири слој људи могао да се увери у благодети овог млека - указује Сергеј Иванов.

Магареће млеко, указује Иванов, није чаробни напитак, али има својства која могу да помогну људима. У неким ситуацијама оно може да се посматра само као једна од намирница. То је пример код људи који имају проблема са алергијом на протеине крављег млека. Млеко помаже и опоравку организма у различитим стањима а доста људи га користи за јачање имунитета, за третман псоријазе, екцема код деце, користе га код Кронове болести, односно улцерозног колита. Највећи број га купује како би поправили своје дисајне сметње типа бронхитиса, астме, честих упала горњих дисајних путева код деце и слично. Сергеј наглашава да људи га све више узимају како би лакше пребродили инфекцију Цовид 19.

(Плодна земља)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)