ЦРКВЕНОЈ БИБЛИОТЕЦИ 2.500 КЊИГА: Фондација хуманости Вечерњих Новости вредном донацијом обрадовала житеље села Доња Локошница код Лесковца

И. МИТИЋ

25. 09. 2020. у 09:40

ЦРКВЕНОЈ БИБЛИОТЕЦИ 2.500 КЊИГА: Фондација хуманости Вечерњих Новости вредном донацијом обрадовала житеље села Доња Локошница код Лесковца

Фото И. Митић

БИБЛИОТЕКА формирана у парохијском дому при цркви, посвећеној Светим апостолима Петру и Павлу, у лесковачком селу Доња Локошница, богатија је за више од 2.500 наслова које су поклон Фондације хуманости "Вечерњих новости".

Књиге у издању наше компаније, као и оне које је наша културна рубрика добијала ради приказа на страницама "Новости", сада су на располагању мештанима Доње Локошнице, али и многобројних села у њеној околини.

Читају класике

ЗА само годину, двојица свештеника су прикупила око 5.000 наслова. Кажу да у Доњој Локошници има љубитеља књиге, а да их је највише међу средњошколцима, студентима, али и људима средњих година. Најчешће се читају светски класици.

Фондација хуманости је и овога пута показала разумевање за иницијативу пензионисаног свештеника Тихомира Радивојевића (87) и подржала његове напоре да и у Доњој Локошници оформи сеоску црквену библиотеку. Отац Тика, како га зову у овом крају, то је већ учинио у лесковачком селу Кутлеш, где је такође службовао, а наша Фондација му је свесрдно помагала и у томе. Тамошња библиотека сада располаже са чак 16.000 књига.

- "Новости" су ми увек излазиле у сусрет. Прве књиге које сам сложио на полици у Кутлешу биле су ваш поклон и зато увек говорим да је то библиотека и вашег листа. То могу да кажем и за ову "кућу књиге", а надам се да ћете нам помоћи да исто учинимо у још неком од лесковачких села - истакао је отац Тика.

У разговору са Дивном Чанаћевић, директорком, и Лидијом Обрадовић, председницом Управног одбора Фондације хуманости "Вечерњих новости", наши домаћини су изразили захвалност за разумевање и подршку томе да се и људима на селу омогући да што више читају.

Речи захвалности имао је и овдашњи парох Новица Стефановић који брине да сви наслови у црквеној библиотеци буду уредно пописани и разврстани на полицама новосаграђеног парохијског дома.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)