У МОРАТОРИЈУМУ ДВЕ ТРЕЋИНЕ СЕНИОРА: Старији од 60 година најредовније измирују банкарске дугове

Б. Царановић

25. 09. 2020. у 12:05

У МОРАТОРИЈУМУ ДВЕ ТРЕЋИНЕ СЕНИОРА: Старији од 60 година најредовније измирују банкарске дугове

Фото З. Јовановић

ПЕНЗИОНЕРИ су најревносније платише, потврдила су многа истраживања банкарског сектора.

Зато и не чуди да је већина банака у репертоар своје понуде уврстила и специјалне кредите за времешне клијенте. Последњи подаци кажу да је готово две трећине старијих од 60 година прихватило други мораторијум на отплату дугова банкама, а прве рате, после двомесечне паузе ће им стићи почетком октобра.

Како у финансијским установама истичу, као и за остале грађане и сениорима је омогућено да у периоду од 1. августа до краја септембра користе мораторијум по основу кредита, кредитних картица, дозвољеног прекорачења по текућем рачуну и других кредитних производа.

- Додатни мораторијум спроводи се у складу са Одлуком о привременим мерама за банке, ради ублажавања последица пандемије ковида 19, у циљу очувања стабилности финансијског система Народне банке Србије - кажу у Комерцијалној банци. - Од укупног броја наших клијената пензионера, 65 одсто одлучило је да прихвати застој у отплати својих кредитних обавеза, док је 35 процената ту могућност одбило. Одређивање процентуалног износа до ког се клијенти могу задужити по основу кредита условљено је висином примања клијента и врстом кредита, а пензионери клијенти Комерцијалне банке задужени су око 19 одсто у односу на висину својих примања.

СЕНИОРСКЕ ПОЗАЈМИЦЕ

ВЕЋИНА банака које послују на нашем тржишту имају у својој понуди и наменске кредите за пензионере. Разни "сениорски" готовински кредити углавном су доступни онима између 55 и 74 лета, са роком отплате до 80. године живота. Банке ове кредите одобравају уз фиксну месечну рату, у динарима, током целокупног периода отплате, у износу до 1,5 милиона динара. Погодност овог кредита укључује бесплатно животно осигурање које служи у покривању евентуалних недоспелих трошкова, те штити породицу корисника кредита од наслеђивања ове врсте дуговања.

Фото З. Јовановић

Последња анализа Удружења банака Србије о задужењу у Србији показала је да је укупан дуг банкама више од 23 милијарде евра, од чега становништво на основу кредита, картица и осталих банкарских производа дугује око 9,4 милијарде евра. Процењује се да око пет одсто дугова становништва представљају дугови старијих од 60 година, па је тренутно две трећине дуга "трећег доба" од око 4,5 милијарди евра у мораторијуму.

- Из године у годину се показало да своје дугове на свим пољима, па и на банкарским, најуредније измирују времешни суграђани - кажу банкари, а већина интерних истраживања је потврдила да су најнеуредније платише, односно да највише са ратама касне клијенти стари око 30 година, они са око 50 лета су солидне платише, а са више од 60 година, убедљиво најуредније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)