МАНЕКЕН ПО ПРОФЕСИЈИ, ШМЕКЕР ПО ОПРЕДЕЉЕЊУ: Наши сениори Ђорђе Павлов Кортина, прослављени модел у пензији данас угоститељ

Ј. ДИНЧИЋ

26. 09. 2020. у 18:00

МАНЕКЕН ПО ПРОФЕСИЈИ, ШМЕКЕР ПО ОПРЕДЕЉЕЊУ: Наши сениори Ђорђе Павлов Кортина, прослављени модел у пензији данас угоститељ

Фото З. Јовановић

МАНЕКЕН по професији, правник по занимању, а угоститељ у души.

У београдским круговима познат по надимку и веспи као заштитном знаку. Данас нема даме средњих година којој се на помињање његовог имена не појави осмех на лицу, а за многе је и даље један од најбољих престоничких даса. Довољно је изговорити само Кортина и одмах се зна да је реч о Ђорђу Павлову, некада светски чувеном манекену који је каријеру градио на модним пистама широм планете, данас угоститељу.

У манекенске воде упловио је сасвим случајно, а у угоститељске намерно, када је након завршених студија права одбио посао приправника. Иако је у седмој деценији, и већ пет година званично пензионер, од мирног пензионерског живота је далеко. Време углавном проводи радно, у свом угоститељском објекту, који је симболично назван "Градски мачор".

- Моји пензионерски дани нису баш прави пензионерски, јер ја све време радим, и врло сам активан - објашњава Кортина. - Трудим се да сваког дана осим радне имам и неку врсту физичке активности у трајању од макар сат времена. Свако јутро започињем шетњом од 60 минута или вежбањем у теретани на отвореном на Ташмајдану. Радим вежбе за трбух и леђа, и то ми заиста помаже да останем у кондицији.

Фото З. Јовановић

И од мотора не одустаје, веспом свакодневно крстари београдским улицама, док је за међуградске вожње набавио себи нову машину. Иако мисли да је можда превелики залогај, једва чека да је опроба на отвореном. Кортина телевизију не гледа, али зато слободно време крати уз добру књигу.

- Читам само савремене писце, јер оно што је некад било има квалитет - додаје наш саговорник. - Углавном су то мушки писци, јер ми њихов сензибилитет више одговара. Увек радо препоручујем књиге Јувела Ноа Харарија, док бих од домаћих издвојио Басарина дела.

Данас када се осврне на богату каријеру, каже да памти само почетак и крај. У свет моде ушетао је са свега 19 година, а да никада пре тога није ишао на курс манекенства. Његова шетња по писти започела је тако што се једноставно допао модном креатору Александру Јоксимовићу и фотографу Томиславу Петернеку. Све се, каже, десило случајно. Као популарни манекен носио је моделе домаће конфекције "Клуз", који је у то време био велики извозник на руско тржиште. И никада није било, како каже, довољно одеће и обуће за то тржиште.

Фото З. Јовановић

- Увек се радо сетим тих почетака и ревије коју сам 1969. радио у Москви. То је било заиста једно врхунско задовољство - додаје Кортина. - Наравно као сваки пензионер у мислима су ми увек и ревије које сам радио у позним годинама за италијанску мушку моду "Пал Зилери", јесењу и пролећну колекцију.

Препознатљив по надимку

НАДИМАК Кортина по којем је и данас препознатљив стекао је у младости по аутомобилу који је возио. Тада је београдским улицама крстарио очевим "фордом кортина", који је неколико година касније заменио двоточкашем.

Уз манекенску каријеру, са дипломом правника у рукама, окренуо се угоститељству. Адвокатуром се никада није бавио, иако је након дипломирања имао понуду да почне са радом у канцеларији Томе Филе, али му кривица, којом се бави ова канцеларија није одговарала.

- Рекао сам тада Фили да он брани оне које бих ја осудио три пут горе него судија пред којим би требало да их браним. И одустао сам од права - присећа се Кортина. - Међутим, данас када се све променило, ситуација је за правнике постала много боља са више могућности за рад, а много гора за угоститеље. Ко зна можда сам и погрешио, али не кајем се.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)