ПРВО ДЕКАН, ПА СТАТУТ: Одговор групе професора на саопштење колегијума Филолошког факултета

Љ.Б.

24. 09. 2020. у 15:03

ПРВО ДЕКАН, ПА СТАТУТ: Одговор групе професора на саопштење колегијума Филолошког факултета

Фото: Google printscreen

САДАШЊИ поступак избора за декана, за који је Инспекција тражила да се прекине, вођен је од почетка законито - у складу са Статутом Факултета, у којем су - по налазу Ректората УБ - тачке које се тичу избора за декана у складу са Статутом УБ и Законом о високом образовању, а и у договору са самим Ректоратом, који је и предложио редослед којим се пошло - прво декан, упоредо с његовим избором и усклађивање Статута, и онда доношење и самог Статута - што је процес који траје нешто дуже него избор декана.

Ово је наведено у саопштењу које су потписали управници шест катедри Филолошког факултета реагујући на саопштење деканског колегијума ове високошколске установе који се залаже за обрнути редослед - прво статут па онда декан, што је наложила и Просветна инспекција која је у надзор дошла три дана пре заказаног избора новог декана.

Група професора наводи и да они који траже промене и враћање Факултета у легалне оквире нису нипошто "мањинска група", како је навео декански колегијум.

- То се види по резултатима недавних избора за комисије и тела Филолошког факултета, када смо добили више од 90 процената места у тим комисијама и телима, односно 38 од 42 места - наводе ови професори. - Управо у широкој подршци коју уживају у колективу и лежи проблем: Инспекција је у децембру тражила да се започети избор за декана приведе крају, а сад тражи да се прекине. Правна ситуација је иста, само су кандидати другачији.

Они напомињу и да иза деканског колегујума не само што не стоји цео Филолошки факултет него не стоји ни цела в. д. управа - свој потпис на њега није ставио в. д. продекана за наставу др Далибор Соколовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)