"ПРОРАДИЛО ЈЕ И У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА": Др Кон о вирусу међу ђацима, ванредном стању и пооштравању мера

Novosti online

24. 09. 2020. у 10:18

ПРОРАДИЛО ЈЕ И У СРЕДЊИМ ШКОЛАМА: Др Кон о вирусу међу ђацима, ванредном стању и пооштравању мера

Фото: Танјуг

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба за борбу против вируса корона др Предраг Кон рекао је данас да о ванредном стању није било расправе од маја, када је оно укинуто.

- Не знам како је дошло до тога да се прича о ванредном стању. Помињао сам то у смислу објашњења да је немогуће спроводити надзор, да се пишу само решења и да треба већа контрола, али да је то могуће само у ванредном стању и да је то непримерено у овој ситуацији – нагласио је др Кон у јутарњем програму телевизије Пинк.

Када је реч о пооштравању постојећих мера он је истакао да то зависи искључиво од епидемиолошке ситуације и да их је непримерено "пооштравати у релативно прихватљивој ситуацији".

Он се осврнуо и на епидемиолошку ситуацију у региону и "надзорном систему" који се односи на све наше туристе који се враћају.

ОКО НАС ГОРИ А ВИРУС НЕ ПОЗНАЈЕ ГРАНИЦЕ

- Око нас гори, а вирус не познаје границе, ту нема дилеме. Надзорни систем је уведен, од њега очекујемо доста и показуе прве резултате. На 700 оних који прођу границу један јесте сумњив и треба да се тестира. Тако онда имамо врло добар филтер за откривање тих случајева и да их одмах изолујемо и лечимо. То је добро и за њих, да би што пре били под надзором, а и за остале да не би ширио вирус – рекао је епидемиолог др Кон.

КРЕЋУ ПРИЈАВЕ И ПО СРЕДЊИМ ШКОЛАМА

- Други велики ризик функционише у смислу спречавања преноса, то су мере у школама. Продадило је и у средњим школама, крећу пријаве. То су појединачне пријаве што је јако важно. Није проблем 10, 15 заражених у кратком времену, али тада је касно – појаснио је он.

Од петка је под надзором 23.000 наших држављана, њих 36 се сматра сумњивим, а како објашњава др Кон, то није мала бројка.

- Ако 36 сматрамо да је мало онда не размишљамо епидемиолошки, то су огромне бројке. Ако је 1 на 1.000 заражен онда сматрамо то ванредном епидемиолошком ситуацијом, а у овој ситуацији имамо 1 на 700, далеко од тога да је то мало – истакао је он.

Доктор Кон је рекао да без обзира на то што нећемо избећи улазак и повећање вируса, то можемо да успоримо.

МОЖЕМО ДА УСПОРИМО ВИРУС

- Јако много можемо да га успоримо и спречимо нагли пораст и обезбедимо да систем функционише, али не да имамо ситуацију као у јулу месецу. Надам се да ћемо успети овим мерама то да спречимо. Ако би се неким чудом десил ода сви спроводе мере то успоравање би било врло успешно. У новембру почињу славе и биће већа фреквенција контаката у затвореном простору – рекао је др Кон.

Он је истакао и да је прошле године у овом периоду било око 12.000 акутних респираторних инфекције, а да их је сада око 6.400, што доста говори о томе колико су маске значајне у борби против вируса.

- Не видимо догађаје који би драматично изменили ситуацију, сада је прилив, биће и у октобру када крену славе, али доста мање. Тек пред Нову годину и Божић, католичк и православни очекујемо већи број, као за Ускрс када смо имали 4.000 импорта – рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)