МАГЛА У ГЛАВИ, ОЖИЉЦИ НА ПЛУЋИМА И УМОР: Најновија истраживања показала - корона оставља страшне последице, нарочито младима!

Новости онлајн

23. 09. 2020. у 23:34

МАГЛА У ГЛАВИ, ОЖИЉЦИ НА ПЛУЋИМА И УМОР: Најновија истраживања показала - корона оставља страшне последице, нарочито младима!

Фото АП

УМОР, смушеност, ожиљци на плућима, опадање косе последице су које могу да трају дуже време након ковида-19. За већину оболелих од ковида најгора ствар јесте та што месецима после болести имају, како тврде "маглу у глави", што је термин који научници не разумеју баш сасвим.

Ово, између осталих, откривају аустралијски пацијенти који су имали ту болест, при чему је углавном реч о младим особама које су раније биле здраве и у форми. С тим у вези, аустралијски лекари упозоравају на могуће дуготрајан здравствени проблем.

Научници Болнице "Свети Винсент" у Сиднеју анализирали су више од 100 пацијената који су излечени од ковида-19 и установили да се многи суочавају с дуготрајним последицама.

"Пет месеци после било ми је горе од болести"

Млада шампионка ултрамаратона Џанин Копи (37) добила је благ облик болести пре пет и по месеци и није лежала у болници, али се још не осећа добро. Не може да трчи маратон и каже да јој је тих пет и по месеци после болести било горе него сама болест.

Успешна сарадница једне од највећих компанија за управљање инвестицијама "Блек рок", каже да јој се "мути у глави" тако да када погледа на сат, види бројеве и казаљке, али не може да учини ментални напор да утврди колико је сати.

Џанин Копи је задржавала сузе док је говорила о очају што је за скоро шест месеци повратила само 60 одсто ранијег здравља, и то само у бољим данима.

- Тешко ми је да говорим о томе. То је нешто дубоко у мени, као траума, а чињеница да лекари не знају како да ми помогну још више ме плаши - изјавила је за "60 Минутес".

Лобиста аустралијске Либералне странке Џо Танос имао је 49 година кад је у марту оболео од ковида-19. Отац троје деце је био доброг психофизичког здравља и није боловао од других болести. За разлику од Џанин Копи, имао је тежак облик ковида-19: толико је кашљао да није могао да говори, па је хитно превезен у Болницу "Свети Ђорђе", где је био први пацијент примљен на одељење за оболеле од ковида-19. Било му је толико лоше да су морали да га уведу у вештачку кому и умало није умро.

Фото: Д. Миловановић

"Не могу да савладам десет степеника"

Када је најзад изашао из болнице, мислио је да су муке прошле, али је сваке недеље морао да одлази на анализе, јер му је и даље било лоше. Он је за "60 Минутес" рекао да не може да савлада десетак степеника, а да не остане без даха.

- Више не могу да идем у теретану и дижем тегове, да боксујем и тренирам, а не могу ни да пређем раздаљину коју сам раније прелазио пешке или на бициклу - рекао је он.

Лекари болнице "Свети Винсент" истражују дугорочне последице корона вируса, а посебно их брину запаљења и ожиљци на плућима неколико месеци након што пацијенти победе вирус.

Дејвид Дарли, стручњак за респираторне болести болнице, каже да се ти ожиљци на снимцима виде као мутне, беле мрље.

- После инфекције ковидом-19 констатовали смо значајну мањину пацијената који имају упорне симптоме. То је лоша вест. То значи да вирус изазива велике упале и запаљење плућа, због чега пацијент може да се осећа веома лоше.

Према речима професора Грегорија Дора, инфектолога исте болнице, већина пацијената осећа симптоме сталног умора, смушености, смањених физичких способности и тескобу у грудима.

- Иницијална акутна болест можда је донекле превазиђена, али симптоми су се наставили и у одређеном смислу чак и погоршали - каже он.

"Имам нередовну менструацију, лупање срца и гушење"

Америчка глумица Алиса Милано изјавила је да никада у животу није била толико болесна. Она се инфицирала корона вирусом у априлу и није ни сањала да ће пет месеци касније и даље бити болесна. И даље има "вртоглавицу, проблеме са желуцем, нередовну менструацију, лупање срца, гушење". Кратокорочно памћење уопште не функционише и, све у свему, осећа се лоше.

- Сваки пут се успаничим када помислим на све те ноћи када нисам могла да дишем - изјавила је. Болест описује као нешто што се креће по читавом телу.

Можда најстрашније је што је изгубила оштрину ума.

- Мутно ми је у глави и одједном не могу да се изговорим обичне речи као што је "кафа". Оне напросто нестану - објашњава она.

Милано је раније на друштвеним мрежа објавила снимке на којима се види колико јој опада коса.

- Само сам хтела да вам покажем колико ми коса опада због ковида-19, кад само једном провучем четку - каже она.

Др Радосављевић: "Све ће се то вратити у нормалу за пола године до годину дана"

- Ковид19 је нова болест и ми за сада знамо симптоме, али се мало зна о последицама, и зато је ово истраживање, прво ове врсте, веома важно - казе Анђело Карфи, а са њиме се слаже и наш пнеумофтизиолог, др Тања Радосављевић.

- Имамо велики прилив пацијената који су прележали ковид-19. Свима њима треба приступити индивидуално, али оно што већина треба да уради су скенер плућа, крвна слика, лабораторијске анализе, ЦРП анализа, утврђивање нивоа Д - димера... то су неке од процедура кроз које ће већина пацијената проћи - изјавила је докторка.

- Ковид је системска болест и напада многе органе. Ништа се још увек не може тврдити са сигурношћу, али оно што претпостављам и ја из свог професионалног искуства, а и стручњаци широм света, јесте да се све то врати у нормалу за пола године до годину дана. Оно што је до тада битно је да се пацијенти не напрежу, али и да не буду везани за кревет. Дакле, пратити свој ритам и не напрезати се, али ипак бити активан. Оно што ја препоручујем свим пацијентима су вежбе дисања - да што више шире грудни кош а самим тим и плућа. Пацијенти који осећају последице ковида тренутно су у незавидној ситуацији, јер још увек нису способни за рад и нормалне активности, али нису ни болесни па тако не припадају ковид амбулантама, а потребна им је дугорочнија нега и да се припазе, дужа од онога што могу да добију у домовима здравља - закључује др Тања Радосављевић.

Новија истраживања наводе на закључак да корона вирус може да нападне мозак и онеспособи интерну машинерију за умножавање неурона, убијајући их. Студија је постављена на биоРxив, базу података пре штампања, али још није била предмет разматрања колега.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mr Radomir Scepanovic

24.09.2020. 04:50

Србији је последња брига заштита животне средине! Прљавштина на рекама и облама, по улици (које се не перу водом, били су чистије за време највећих економских санкција), кршеви од аутомобила (држава воли паразитски порез, и тако кочи куповину нових аутомобила), до филтера на фабричким постројењима!