ДР ДАВИДОВИЋ ИЗНЕО ЗАБРИЊАВАЈУЋА САЗНАЊА: Због короне и ова болест прети да се разбукта!

Новости онлајн

23. 09. 2020. у 21:52

ДР ДАВИДОВИЋ ИЗНЕО ЗАБРИЊАВАЈУЋА САЗНАЊА: Због короне и ова болест прети да се разбукта!

Фото: Принтсцреен/РТС

КОРОНА вирус, одлагање прегледа и стрес главни је разлог за драматично повећање броја људи на Клиници за васкуларану хирургију Клиничког центра Србије, који су имали тешки облик руптуре трбушне аорте.

Директор ове установе професор др Лазар Давидовић потврдио је да је свако одлагање лечења ове болести велики ризик и да се прегледи озбиљних пацијенета морају обављати и током короне.

Животно опасно, а не даје симтоме

Одлагање лечења може да доведе до последица и смртног исхода код васкуларних болести, које су врло специфичне.

- Ако се гангрена третира све је у реду, али ако се не третира на време, пацијент ће изгубити ногу. Исто, ако постоји сужење на каротидној артерији, може да дође до можданог удара. Сужење трбушне или грудне аорте је животно опасно, а не мора да даје никакве симтоме. Зато је екстремно важно и током периода короне контролисати овакве ствари - каже др Лазар Давидовић.

Одлагање лечење је фатално

Клиника за васкуларну хирургију је током највећег "удара" вируса корона, осим хитних случајева, примала и хроничне болеснике, чије лечење није могло да се одложи.

- Ниједан пацијент није оштећен, примали смо свакога за кога је процењено да не треба чекати. То су пацијенти код којих би одлагање операције за неколико недеља, довело до катастрофалних последица. Када је у питању анеуризма трбушне аорте, велики број особа нема никакве симптоме и болест се сасвим случајно открива ултразвучним прегледом - каже др Лазар Давидовић.

Укупни капацитети 70 одсто

Још увек нисмо у пуном капацитету, јер радимо у две, уместо у три сале, због повећања дистанце и смањења броја људи на клиници, објашњава др Давидовић.

- Сваке недеље један анестезиолог иде у ковид болнице, због чега је такође капацитет код нас смањен. Ипак, очекујемо да, када будемо сумирали податке, наш обим рада ове године буде 70 одсто од уобичајеног. Желели смо да што мање људи борави заједно у истим просторијама, док је истовремено посао морао да се обавља на адекватан начин. Успели смо у томе - закључује професор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Vladimir

24.09.2020. 07:22

Svaka čast za stručnost, profesionalnost, pristup poslu i vođenju jedne ovakve klinike. Gospodin Davidović mi je povratio poverenje u naše zdravstvo. U vreme korone je operisao mom ocu aneurizmu trbušne aorte i spasio mu život. Izuzetno sam zadovoljan kompletnim timom i tretmanom pacijenta. Imam potrebu da napišem ovaj komentar i bar na ovaj način se zahvalim timu ove klinike. Ovo su teme o kojima treba pisati, jer to su ljudi koji su skromni, ali vrhunski profesionalci u svom poslu. Gospodine Lazare, živ bio 100 godina!