Вулин упутио предлог Дачићу: Војска да се повуче из мировних мисија ЕУ

Novosti online

23. 09. 2020. у 12:58

КАКО Новости незванично сазнају јутрос је у Министарство спољних послова стигао предлог Министарства одбране којим се тражи повлачење припадника ВС из мировних мисија ЕУ.

Вулин упутио предлог Дачићу: Војска да се повуче из мировних мисија ЕУ

Фото Танјуг

Влада Србије може да разматра предлог Министарства одбране тек након мишљења МСП.

Министар одбране Александар Вулин је 11. септембра изјавио да "остаје да се донесе коначна одлука када је у питању наш однос према учешћу у мировним мисијама, а Министарство одбране ће спровести одлуку Владе Републике Србије. Као министар одбране сматрам да уколико напуштамо, односно, обустављамо, рад на међународним војним активностима, треба то да урадимо и када су у питању мировне мисије, без обзира да ли су у питању мировне мисије којима командују Уједињене нације или Европска Унија. На нама је да донесемо одлуку, а Војска Србије ће сваку одлуку спровести".

Министар одбране Александар Вулин на генералној проби промоције најмлађих официра Војске Србије рекао да је Војска Србије обуставила рад на око 200 различитих активности међународне војне сарадње.

- Спроводећи одлуку Владе Републике Србије, Војска Србије је обуставила рад на око две стотине међународних војних активности које је требало да се одрже у наредних шест месеци. Војне вежбе су највиши облик војне сарадње и у наредних шест месеци је било предвиђено да са представницима других армија света вежбамо укупно осам пута. Од тих осам пута, четири пута је требало да вежбамо са војскама истока, а четири пута са војскама запада - истакао је министар одбране Александар Вулин који је данас присуствовао генералној проби сутрашње промоције најмлађих официра Војске Србије.

Спроводећи одлуку Владе Републике Србије, нагласио је министар одбране, и доследно спроводећи нашу војну неутралнст, Војска Србије је обуставила рад на око две стотине различитих војних активности.

- Остаје да се донесе коначна одлука када је у питању наш однос према учешћу у мировним мисијама, а Министарство одбране ће спровести одлуку Владе Републике Србије. Као министар одбране сматрам да уколико напуштамо, односно, обустављамо, рад на међународним војним активностима, треба то да урадимо и када су у питању мировне мисије, без обзира да ли су у питању мировне мисије којима командују Уједињене нације или Европска Унија. На нама је да донесемо одлуку, а Војска Србије ће сваку одлуку спровести – закључио је министар Вулин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)