ДАЛЕКО СМО ОД ЗАТВАРАЊА ШКОЛА: Министар просвете о броју ђака инфицираних вирусом корона

Бета

23. 09. 2020. у 09:25

ДАЛЕКО СМО ОД ЗАТВАРАЊА ШКОЛА: Министар просвете о броју ђака инфицираних вирусом корона

Фото: Новости архива

МИНИСТАР просвете Младен Шарчевић изјавио је данас да је од почетка нове школске године у Србији, вирусом корона инфицирано око 60 ученика што је, како је оценио, "низак резултат" кад се има у виду да је укупно 850.000 ученика.

Наводећи да је највише случајева инфекције забележено у београдским школама, министар је казао да од почетка седмице није регистрован ниједан нови случај преношења вируса међу ђацима.

"За три недеље имамо око 60 заражених ученика што је низак резултат на око 850.000 ђака у Србији. Пре два дана је оздравио и последњи студент који је имао позитиван налаз тако да сада имамо нула инфицираних студената. То су добри подаци", оценио је Шарчевић за Прву телевизију.

Казао је и да је тренутна ситуација "јако далеко од затварања школа" али и додао да то треба схватити условно.

"Да би се тако нешто десило, Кризни штаб треба да каже да расте број инфицираних ученика, да је епидемиолошка ситуација у одређеним регионима драматична, као што је било у Новом Пазару. Ту имамо план да се у таквој ситуацији одређена регија изолује и да се пређе на онлајн наставу", казао је министар.

Навео је и да је у случају погоршања епидемиолошке ситуације у земљи, планирано да се настава одвија на даљину што, како је рекао, већ сада тече паралелно са наставом у школама.

"Настава на даљину је сада много квалитетнија него у првом циклусу, имамо много инсталираних софтвера које смо добили од Уницефа. Сад све школске управе имају задатак да снимају наставу а не само Београд", рекао је Шарчевић.

Коментаришући најаву студената да ће сутра одржати протест са кога ће између осталог, затражити и смањење школарина за 30 одсто, министар је рекао да ће у вези са тим захтевом тешко бити могуће да се нешто уради на мањим факултетима док на "богатијим" факултетима студенти, како је рекао, могу да очекују разговоре са управама тих високошколских установа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)