НИ ЦРНА ГОРА ТО НИЈЕ УРАДИЛА... Тиодоровић о томе шта би морало да се деси, па да се у Србији ПОНОВО УВЕДЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ

Новости онлине

22. 09. 2020. у 19:15

НИ ЦРНА ГОРА ТО НИЈЕ УРАДИЛА... Тиодоровић о томе шта би морало да се деси, па да се у Србији ПОНОВО УВЕДЕ ВАНРЕДНО СТАЊЕ

Фото: Танјуг

НАКОН информације која се појавила у појединим медијима да је могуће увођење ванредног стања од 1. октобра, члан Кризног штаба за сузбијање инфекције Цовид-19, епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић каже за "Блиц" да се о томе уопште не размишља, као и да је "неко очигледно помешао два појма - ванредно стање и ванредну ситуацију".

- Ванредно стање нико није поменуо, нити долази у обзир да га уведемо. Али неко је очигледно помешао два појма ванредно стање и ванредну ситуацију. Све док траје епидемија, ми се налазимо у ванредној ситуацији, а она подразумава спровођење свих мера које су ту како би се смањио ризик преношења инфекције. Ванредно стање је нешто друго, оно подразумева ограничања и то се дешава само у оним ситиацијама кад немате контролу над ширењем заразе, од чега смо ми далеко, и потпуно је бесмислено говорити о томе - објашњава детаљно за "Блиц" професор Тиодоровић.

Како каже Србија није ни близу поновног увођења ванредног стања.

- Свакако има право да критикује и предлаже, да се разумемо, али у доба епидемије бавити се политиканством је непримерено. Овакве изјаве које нису засноване на чињеницама, јер нико није изјавио да ћемо увести ванредно стање, нису у реду. ја сам рекао да на основу података којима располажемо, и на основу епидемиолошке процене, може доћи до благог повећања. Дакле, не да ће доћи, али да се може догодити ако се мере не поштују, и ту постоји разлика. А то све опет нема никакве везе са ванредним стањем, а ти који су пласирали овакву информацију очигледно су побркали два појма - објашњава Тиодоровић.

Како истиче, у Србији се тренутно примењују мере које се прописују у оквиру ванредне ситуације, а колико год она била повољна не можемо је одјавити све док ванредне СЗО не одјави пандемију.

- Ми се налазимо у ванредној ситуацији, то значи да имамо мере које треба да поштујемо. Ванредно стање се уводи када постоји опасност да је нешто измакло контоли, па да једноставно морамо смањити контакте људи, и то подразува, затварање објеката, школа, вртића, позоришта, свих оних места где се људи могу окупљати, као и ограничавање рада оних делатности које снабдевају храном, као што смо то већ имали. Ми то уопште не очекујемо и нисмо ни близу нечег таквог - рекао је он.

На примеру Црне Горе која има 10 пута повећање и друга је по броју на 100.000 активних случајева па Црна Гора рецимо има 10 пута повећање, она ја друга у Европи по броју активних случајева, Тиодоровић истиче, да ни они нису увели ванредно стање, нити ће га вероватно уводити.

- Овим само правим паралелу колико смо ми заправо далеко од нечега таквог - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)