РУСИ ТЕСТИРАЈУ: Ускоро друга руска вакцина против короне

Б. Влаховић - дописник из Москве

23. 09. 2020. у 09:42

Министарство здравља Русије одобрило је почетак тестирања и треће домаће вакцине против вируса корона.

РУСИ ТЕСТИРАЈУ: Ускоро друга руска вакцина против короне

Фото Гов.ру

Више од 3.000 добровољаца учествоваће у тестирању трећег типа цепива, које је направио Федерални научноистраживачки центар имунобиолошких препарата "Михаил Чумаков" Руске академије наука.

Вакцине института основаног 1955. године, где ради више од 500 људи разних специјалности, коришћене су не само у Русији већ и Европи, САД, Азији и Африци.

Клиничка испитивања тог цепива ће бити спроведена у Санкт Петербургу, Кирову и Новосибирску. Поштоваће се сви критеријуми СЗО, а како каже директор центра који је произвео вакцину дописни члан Руске академије наука Ајдар Ишмухаметов ова етапа истраживања ће бити завршена у новембру. После вакцинације сви добровољци ће бити 16 дана у изолацији у болници под лекарском контролом.

Прва руска вакцина, коју је произвео Центар "Николај Гамалеја" у Москви, регистрована је у августу. Министарство здравља Русије почело је процедуру регистрације вакцине коју је направио Центар "Вектор" из Новосибирска. Планира се да та вакцина буде регистрована до 15. октобра. Потом почиње испитивање на добровољцима старијим од 60 година који имају хроничне болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)