БЕБА БОРАЦ ИЗ ВРАЊА УСКОРО ИДЕ КУЋИ: Александар рођен са свега 920 грама док му је мајка умирала од короне

Novosti online

22. 09. 2020. у 11:58

БЕБА БОРАЦ ИЗ ВРАЊА УСКОРО ИДЕ КУЋИ: Александар рођен са свега 920 грама док му је мајка умирала од короне

Фејсбук

МАЛИШАН, који је рођен десет недеља пре термина, док му је мајка умирала на респиратору од короне, једе на флашицу, а ускоро ће га скинути с кисеоника и надају се да ће већ следеће недеље изаћи из болнице.

Александар Ивановић, који је рођен са свега 920 грама, за два месеца живота изборио се с великим недаћама, досегао 1.740 грама и ускоро ће кући из Клиничког центра Ниш.

Малишан херој надљудским напорима лекара дошао је на свет жив током порођаја труднице Бранкице Ивановић из околине Врања која је због ковида била на респиратору, и која је тог 27. јула и и преминула, пише "Курир".

Проф. др Радмило Јанковић, директор Клинике за анестезију и интензивну терапију КЦ Ниш, каже да је беба добро и да је тешка 1.740 грама.

- Бебица већ три недеље није на респиратору, стара је 57 дана. Полако, али сигурно добија на тежини и ако све буде у реду, као што је сада, врло брзо би требало да иде кући - истиче др Јанковић.

Малишан, чија мајка је неколико пута реанимирана током порођаја како би бар он био спасен, и даље је у инкубатору. Др Дејан Милојевић, начелник интензивне неге Клинике за дечје интерне болести КЦ Ниш, каже да беба треба да тежи два килограма да би је отпустили кући, чему се убрзо и надају.

Фото: Архива "Новости" и приватна архива

 

- Дете је добило оцену два на рођењу - срчана радња, дисање, боја коже, све је било лоше, одмах је стављено и на респиратор. Ипак, ултразвук главе је показао да нема никаквих промена на мозгу, да има нормалне рефлексе, што је најважније. Али због токсичног дејства кисеоника малишан има слабљење очног живца, односно имаће проблем с видом. То може да се коригује, вероватно ће носити наочаре. Пре него што га отпустимо, ових дана ћемо организовати транспорт у Дечју клинику "Тиршова" у Београду, где ће га по позиву прегледати чувени офталмолог проф. др Ана Орос, па ће даље отац организовати контроле. Малишан може имати и хроничне проблеме с плућима, као што су астма и бронхитис, услед апсолутне незрелости - наглашава др Милојевић и додаје да је дете имало врло кратко жутицу уобичајену за новорођенче, али и другу врсту жутице, због токсичних ефеката лекова и незреле јетре.

И поред свега, наглашава др Милојевић, очекују да дете ускоро здраво изађе из болнице.

- Тренутно је без антибиотика, делимично једе преко сонде, а учимо га и да сиса, па део хране узима на флашицу. Неопходно је да дневни унос хране иде искључиво преко флашице, да добро мокри, да нема инфекција и да додаје на килажи све до два килограма, па да иде кући. Ако све буде у реду ове недеље, а све указује на то, већ наредне можемо да га отпустимо, а најдаље за 10 до 14 дана - каже др Милојевић.

Он подсећа да је беба скинута с респиратора 25. дана живота.

- Али већ после три дана дете је имало проблем па смо морали да га вратимо на респиратор. Све је несигурно кад је дете рођено десет недеља пре времена. Али делује да све излази на добро. Већ три недеље није на респиратору, скинули смо га кад је имао 1.110 грама. И даље је на кисеонику. Тренутно је на 30 одсто кисеоника, који иде дифузно у инкубатор. И рачунамо да ћемо убрзо да га скинемо и да се вратимо на 21 одсто кисеоника, колики је проценат у собном ваздуху - прича др Милојевић и наглашава:

- Сваки орган је незрео и очекујете да сваки има испад у својим функцијама. Али сада очекујемо најбоље, верујемо да је најгоре прошло и планирамо скори отпуст.

ОТАЦ: САМО ДА МОЈ АЛЕКСАНДАР БУДЕ ЖИВ И ЗДРАВ

Бранислав Ивановић с нестрпљењем ишчекује да јединца доведе у породичну кућу.

- Видео сам га кроз стакло. Једва чекам да изађе. Рекли су ми да би требало да буде у инкубатору док не дође то тих девет пуних месеци, колико је требало да буде у стомаку, а то ће бити за две недеље. Стално се молим за његово здравље - прича Бранислав, који је и јуче, на празник рођења Пресвете Богородице, ишао у цркву.

После свега што га је снашло, каже:

- Добро сам, имам и ја неку терапију. Тешко је, не дај боже никоме. Шта да радимо, остала је успомена на моју супругу. Бог одређује све. Само да ми је син жив и здрав и да напредује. Мој Александар велики, како му тепам. Имам сестре близнакиње, помагаће ми. И оне имају децу, сад ћемо се сви радовати његовом доласку.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)