ОВА ПРАВИЛА ВАЖЕ ЗА СВЕ СТУДЕНТЕ: Почело усељавање у домове, ево коме морају да се јаве ако имају симптоме

Новости онлине

22. 09. 2020. у 10:05

ОВА ПРАВИЛА ВАЖЕ ЗА СВЕ СТУДЕНТЕ: Почело усељавање у домове, ево коме морају да се јаве ако имају симптоме

Фото: З. Кнежевић

КОНАЧНА ранг листа биће објављена у четвртак, а дан касније почеће расподела соба. Прегледи за лекарско уверење почели су у понедељак.

Директорка Завода за здравствену заштиту студената, докторка Марија Обрадовић каже да није неопходно да се сви студенти који се усељавају у домове тестирају на ковид.

- На основу анамнестичких података и детаљне епидемиолошке анкете, доноси се одлука да ли је потребно да се неки студент серолошки тестира - објашњава докторка Обрадовић.

Истиче да су серолошким испитивањем обухваћени страни студенти који нису држављани Србије, за које не постоји траг где су се кретали и који долазе из земаља региона где је ковид заступљенији у овом тренутку.

Докторка Обрадовић каже да се студенти који имају тегобе још од почетка епидемије редовно јављају у Студентску поликлинику.

- Имамо посебно одвојену респираторну амбуланту коју смо издвојили из главне зграде која је доста прометна. Студенти се могу јавити у Проте Матеје 29, да им се уради детаљна дијагностика, серолошко тестирање, по потреби ренген, лабораторија и све што треба - истиче докторка Обрадовић.

Каже да је у августу врло мало студената било позитивно на коронавирус јер су искористили тај део лета да се одморе.

- Врхунац епидемије међу студентима је био крајем јуна и почетком јула. Заражени и они са тегобама су били изоловани у посебан дом и то је доста добро функционисало захваљујући подршци и доброј координацији са Министарством здравља и Министарством просвете. Много нам је помогао Студентски центар, као и средњошколски домови - наводи докторка Обрадовић.

Начелник стоматологије Доктор Јово Мартиновић каже да студенти још увек долазе у поликлинику и у доба епидемије.

- Најчешћи разлог због којег долазе јесте зубобоља и први контакт са нашим струшњацима се заснива на прегледима, да се утврди какво је стање и због чега се то дешава - објашњавадоктор Мартиновић.

Наводи да имају 12 тимова који раде на том пољу и да је служба уређена тако да је увек дежуран један тим који прима први пут пацијенте, препознаје о чему се ради и упућује на даље лечење.

Доктор Мартиновић каже да су за студентску доб карактеристични проблеми са умњацима јер често нема простора да они правилно израсту.

- То је најчећи разлог због којег се јављају. Тада долазе на терапију код оралног хирурга. Терапија може ићи у два смера, у смеру да се умњак оставља у вилици и да се мањим интервенцијама прави простор за његово израстање или, оно што је чешће, да се хируршки уклони - објашњава доктор Мартиновић

Каже да је служба непрекидно радила од почетка епидемије, али да је обим посла био смањен.

Фото: К. Михајловић

Докторка Обрадовић подсећа да свжаки студент који има респираторне тегобе и симптоме ковида 19 треба да се јави у респираторну амбуланту Студентске поликлинике, где се ради дијагностика.

- Студент потом чека резултате пи-си-ар теста. Студенти из домова ће док се резултати чекају бити у хостелу Лола или у стационару поликлинике, где имамо посебан део за такве случајеве - објашњава докторка Обрадовић.

Уколико су негативни, студенти се враћају у дом или у свој приватни смештај.

- Ако су позитивни на коронавирус са блажим тегобама, завршава се на кућном лечењу или у Арни, ако су из колективног смештаја, а ако су теже болесни, мораће у неки од болничких центара - каће докторка Марија Обрадовић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)